A Facebook is tehet az evési rendellenességekről

facebook, kajafotó, illusztráció
Vágólapra másolva!
A fiatal lányok közérzetét mindennél jobban befolyásolják a Facebookon látott, elhízással, illetve soványsággal kapcsolatos tartalmak, derítette ki egy kutatás.
Vágólapra másolva!

Erős összefüggést találtak a Washingtoni egyetem kutatói aközött, hogy egy tini mennyi időt tölt a Facebookon, és hogy hogyan érzi magát saját testében.

A kutatásban részt vevő 103 tinédzserkorú lányt kérdőíves módszerrel vizsgálták. A félórás kérdőív többek között azt vizsgálta, hogy a tinik milyen gyakran használnak bizonyos opciókat a Facebookon. Azt találták, hogy azok a lányok, akik többet használtak fotókhoz köthető szolgáltatásokat (például gyakrabban nézték barátaik fotóit, vagy az egyes eseményekről, partikról készült fotókat), nagyobb eséllyel szenvedtek valamilyen testképproblémától, például hajlamosabbak voltak magukat kövérnek tartani és tárgyiasítani saját testüket.

Brenda K. Wiederhold, a tanulmányt közlő Cyberpsychology, Behavior and Social Networking felhívta a figyelmet arra, hogy a test tárgyiasítása és az evési rendellenességek közötti kapcsolódási pontok miatt a kutatást nem szabad elbagatellizálni, mert talán sokkal hatékonyabban lehetne megelőző programokat tervezni minden ilyen faktor ismeretében.