Karácsonyi sütemények fillérekből

Vágólapra másolva!
Nem kell nagy dolgokat várni, csupán egyszerű, könnyen elkészíthető süteményeket, amelyek karácsonykor is megállják a helyüket, és a legdrágább is kijön 150 forintból. Bejgli helyett olcsón, jót, házilag.
Vágólapra másolva!

A karácsony ünnep, az igaz, de nem kell, hogy rámenjen a fizetésünk. A menüt is meg lehet oldani okosan, látványosan és kevés pénzből, ez ugyanígy áll a desszertekre is. Ha otthon készítjük, a bejgli (recept itt) becsúszik a közepes árkategóriájú sütemények közé a rengeteg vaj, dió, cukor és tojás miatt, ezért felmerül a kérdés, hogy kevesebb pénzből mit tegyünk az asztalra?

Fűszeres-almás pavlova, talán a legszebb Forrás: Táfelspicc

Szezonális alapanyagokból kell válogatni: alma, körte, birsalma, sütőtök, egyes recepteknél, mint amilyen a kelt tészta is, vaj helyett lehet és érdemes zsírt használni, mivel egyrészt szuper állagot kölcsönöz a tésztának (vagy gondoljanak a rétesre, az is zsírral az igazi), másrészt olcsóbb, mint a vaj. A többi már csak kreativitás kérdése.

Karácsonyi töltött sült alma Forrás: Táfelspicc

A legolcsóbb desszert a töltött sült alma, ami egyrészt faék egyszerűségű, másrészt szinte minimális kiadással jár, ami pontosan 65 forintot jelent fejenként.

Mákos-almás batyu Forrás: Táfelspicc

Az almás-mákos rétesbatyuhoz fél csomag réteslap, pár szem alma és némi fűszer kell, de persze azzal ízesíthetnek, ami épp akad otthon és illik a kiválasztott gyümölcshöz. Körtével vagy reszelt sütőtökkel is szuper, a hajtás után található recept alapján fejenként 72,5 forintért.

Fahéjas és diós tekercsek Forrás: Táfelspicc

Nehezebb, tartalmasabb édesség a fahéjas tekercs (vagy csiga), ahol a kelt tésztát zsírral készítettük, ezzel költséghatékonyan turbóztuk fel a süteményt, ami fejenként 75 forintba kerül.

Viszonylag nagyobb ugrás következik látvány terén, és pár forinttal drágább is a habos-szószos, laktató pavlova, amelynél szintén idény és ízlés szerint variálhatják a feltétet. Az elkészített édességek közül a legvillantósabb, almásan 115 forintért fejenként.

Fűszeres almás pavlova Forrás: Táfelspicc

A fahéjas csiga testvére a diós tekercs, amely négy főre megugrotta a már-már lélektani ötszáz forintos határt (összesen 545 forint), nem véletlenül: a dió drága, de finom mulatság, ami a karácsonyi édességekbe nagyon illik. Egy adag diós tekercs a receptünk alapján kb. 136 forintba kerül.

Végül pedig egy olyan recept, ahol a maradékot is felhasználhatjuk: a kenyérpudinghoz kifejezetten jó a szikkadt kenyér, jobban felszívja a tejes folyadékot, amely sütés közben belül lággyá, kívül ropogássá teszi. Tejszín, tojás és mazsola is van benne, fejenként 141,25 forintért.

A filléres karácsonyi édességekhez receptjeinket a hajtás után találják.