A máglyarakás lényegében egy felturbózott kenyérpuding: szikkadt kifli az alapja, tejjel, almával tojáshabbal sütjük készre. Horváth Ilona és az Ínyesmester is a tojásfehérjehabhoz forgatják a baracklekvárt, de az interneten rengeteg olyan receptet találni, ahol a baracklekvár egy külön réteget alkot a süteményben. Mi is ezt az utat választottunk, így a szottyos kiflin sült puhára a vékony szeletekre vágott alma, erre került egy réteg lekvár, majd az egészet fehérjehabbal borítottuk be.
Kifli helyett használhatnak szikkadt kalácsot, brióst, az alma helyett kipróbálhatják körtével (vagy vegyesen), és a tejet is dúsíthatják tejszínnel, olvasztott vajjal, csokoládéval. A máglyarakás határtalan lehetőségeket foglal magában, érdemes kísérletezni vele. Langyosan a legjobb.
Máglyarakás
Elkészítési idő: nettó 15 perc, bruttó 45 perc
Alapanyagok (4 főre):
A kifliket felkarikázom, a tojásokat szétválasztom. A sárgáját elkeverem a tejjel és 3 evőkanál porcukorral, és a kiflire öntöm. Pár percig hagyom állni, közben az almát meghámozom, felkarikázom. Az áztatott kiflit kivajazott, magas falú tepsibe töltöm, megszórom a mazsolával, ráfektetem az almát, majd megkenem a lekvárral. 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütöm, majd a maradék porcukorral felvert fehérjehabbal beborítom. További 15 percig sütöm, amíg a hab aranybarna lesz. Langyosan tálalom.