A brokkolinál is szerencsétlenebb: a karfiol

karfiol
Karfiol steak
Vágólapra másolva!
A karfiollevesen és a savanyított karfiolon túl nem szoktunk rá gondolni, pedig sokkal inkább van helye a téli menünkben, mint az import paradicsomoknak, paprikáknak és uborkáknak. A karfiol, finoman.
Vágólapra másolva!

A virágját esszük

Hogy egy kicsit szebbé tegyük a történetet, eláruljuk, a karfiolnak a módosult virágzatát fogyasztjuk, ezért is hívjuk rózsának. Rokona a többi fraktálzöldségnek (brokkoli) és a káposztáknak, kelbimbónak, legnagyobb erénye pedig az energiatartalma (30 kcal/100 g) és alacsony szénhidráttartalma (4%), ezek kiváló, egész évben elérhető, hazai fogyókúrás alapanyaggá teszik.

Az elkészítésénél ne feledjék, hogy a karfiolt lehet pirítani is, de ha mégis főzik, nem kell puhára, elég ressre, hagyják csak egy kicsit roppanni, sokkal finomabb marad.

A karfiol fűszerezéséhez jó tudni, hogy különösen jól állnak neki az édes, gyümölcsös és a citrusos, savas fűszerek, kísérő ízek: bors, csili, petrezselyem, zeller, koriander, sóska, narancs, kapribogyó, mazsola, aszalt gyümölcsök, erdei gyümölcsök, kakaó (nem vicc), csillagánizs. Nem így együtt.

Karfiolsteak Forrás: Origo

A legegyszerűbb

Kapásból egy szokatlan, de annál frappánsabb megoldás, ami csupán annyi, hogy a bő ujjnyira szeletelt karfiolfej mindkét oldalát egy kevés olajon közepes lángon aranybarnára pirítjuk. Só, bors, egy kevés csilipehely, és kész is a feltűnően szép, olcsó és finom köret. Vagy akár főétel.

Sült karfiolsaláta aranymazsolával Forrás: Táfelspicc

Saláta

Nem tudunk kellőképpen elvonatkoztatni egy saláta esetében a fejes salátától és egyéb zöld levelektől, pedig januárban muszáj lenne. Salátanövénynek a karfiol is alkalmas – Váncsa mester egyébként is megmondta, lényegében minden saláta – sőt, aminek ilyen alacsony a kalóriatartalma, az mindennél alkalmasabb salátának.

"Tehát minden saláta, amit megeszünk. Ha disznósajt, akkor is."

Váncsa István: Lakoma

Mi egy mazsolás-gránátalmás változatot próbáltunk ki, ami akár könnyű egytálételnek is megteszi. Vagy salátának.

Karfiolpüré paszternákkal Forrás: Origo

Pürék, levesek

Krumplipüré kiváltására is alkalmas a karfiol, friss ízű paszternákkal összeturmixolva különösen jól működik. Ugyanígy levesekbe is tehető, sőt, a klasszikus tejfölös-petrezselymes karfiolleves mellett magában is főzhető belőle krém- vagy fűszeres zöldségleves.

Sőt

A hajtás után megtalálják kedvencünket, ami elsőre nagyon bizarr lesz, de ha kipróbálják, garantáljuk nem fognak benne csalódni. Karfiol kakaóporral fűszerezve, a legjobb dolog, ami ezzel a növénnyel történhet.

Még karfiolos receptek itt, és a hajtás után:

Citromos-ecetes karfiol
Karfiolos lasagne