A cékla a tél császára

Cékla saláta
Vágólapra másolva!
A cékla nem csak olcsó téli vitamin- és ásványianyag-forrás, hanem az egyik kedvenc zöldségünk, amiből savanyúságot, izgalmas köreteket, meleg salátákat vagy leveseket is készíthetnek. Szuper receptek céklával.
Vágólapra másolva!

A céklát nem kell kizárólag a savanyúságok közé sorolni, annál sokkal többet tud. Ahogyan előző cékla-kisokosunkban írtuk, gazdag B1-, B2- C-vitaminban, bőséggel tartalmaz biotint, folsavat, pantoténsavat, káliumot, magnéziumot, nátriumot, kalciumot, cinket, vasat és mangánt, amelyek figyelemre méltó vitamin- és ásványianyag-forrássá teszik. Ráadásul édes-földes karaktere finom és különleges, így a felhasználási területi legalább olyan izgalmasak, mint a benne megtalálható mikrotápanyagok.

Céklasaláta édesköménnyel, naranccsal Forrás: Táfelspicc

Hidegen és nyersen

Ennek megfelelően elsősorban nyersen érdemes fogyasztani, hogy ezek a tápanyagok megfelelően érvényesülhessenek a szervezetben. Édesköménnyel, naranccsal és fűszeres öntettel élénk salátát készítettünk belőle.

Céklakrémleves Forrás: Táfelspicc

A gyömbéres-kókusztejes céklalevest is idesorolhatjuk, mert persze forrón tökéletesen átmelegíti a testet, de hidegen is megállja a helyét, sőt, most a januári tavaszban vagyunk, amikor úgyse kell visszariadnunk a hideg krémlevesektől.

A cékla frissítőnek is kiváló, ezért préseljék vagy centrifugálják nyersen, ha önmagában túl töménynek érzik, egészítsék ki almával vagy répával, és kész a téli multivitamin-bomba.

Főzve-párolva

A cékla párolva, zacskóban sütve (hallal vagy anélkül), kevés fűszerrel és valamilyen finom olajjal (olíva, dió, mák, tökmag) megcsepegtetve önmagában gyors és szuper fogás. Jó tulajdonságai közé tartozik, hogy jól kombinálható karakterű, filléres zöldség, így készítettünk belőle vajtökkel és retekkel izgalmas marokkói salátát, valamint ricottával, mákkal kiegészítve csodás raviolit is.

Céklasaláta Forrás: Táfelspicc

A képen látható recepteket a hajtás után találják, érdemes kipróbálni őket.

További céklás receptjeink: