A savanyú káposzta másik arca

savanyú káposzta
Savanyú káposzta saláta tejföllel és fűszerpaprikával
Vágólapra másolva!
A töltött káposztát és a korhelyleveseket mindenki ismeri és gyakorolja, de a savanyú káposzta tud még krémlevest, töltött tésztákat is, és isteni borókával.
Vágólapra másolva!

Mivel a savanyú káposzta lenne elvileg az egyik legjobb ár-érték arányú C-vitamin-forrásunk télen, a recepteket elsősorban nyers felhasználásra ajánljuk, hiszen így két legyet ütünk egy csapásra.

Savanyúkáposzta-saláta tejföllel és fűszerpaprikával Forrás: Táfelspicc

Saláták

A salátákról még mindig a fejesek és a zöldek ugranak be, pedig egyrészt ugye minden saláta, másrészt a káposztasaláta is saláta, a savanyú káposzta pedig káposzta. Egyik nagy kedvencünk egy lényegében hideg töltöttkáposzta-saláta, amelyhez nem kell mást tenni, csak borsozni és fűszerpaprikázni a savanyú káposztát, és kikeverni egy kevés tejföllel.

Savanyúkáposzta-saláta kökénnyel Forrás: Táfelspicc

A másik saláta sem sokkal bonyolultabb, és a savanyú káposzta és a boróka szuper párosára épül, ráadásul egy másik, flavonoidokban gazdag téli alapanyag, a kökény is szerepel benne.

Leves

A korhelylevesek és a frankfurti elengedhetetlen alapanyaga, de miért is ne lehetne krémlevesbe turmixolni, ahogy annyi minden mást? Így ráadásul semmiféle hőkezelésnek nem kell kitenni, tehát a C-vitamin-tartalma is megmarad mind egy szálig.

Savanyúkáposzta-krémleves borókával Forrás: Táfelspicc

Ha főzni kell, főzzék!

A különböző töltött és húsos káposztákon túl tejszínnel lerakva remek egytálételt lehet belőle készíteni, sőt, finomra vágva és kevés darált hússal elkeverve isteni töltelék lehet egy sós derelyében is. Sőt, ha szeretnek bundázni, sörtésztában is megsüthetik az alaposan kinyomkodott káposztát.

Savanyúkáposzta-gratin Forrás: Táfelspicc

A pontos recepteket a hajtás után találják.