Krumplit a sütikbe!

recept, krumpli, édesség, sütemény
Túrós pite gyúrt burgonyás tésztából
Vágólapra másolva!
Krumpliból édességet? Naná, hiszen nemcsak a világ legcsodálatosabb fánkjának alapja, hanem piték, felvertek vagy felfújtak tésztája is dúsítható ezzel az olcsó alapanyaggal, amiből tartalmas és kicsit izgalmas sütemények születnek.
Vágólapra másolva!

Maria Hajková Szlovákia F. Nagy Angélája. Az életvezetési tanácsokkal teletűzdelt Új szakácskönyve után itt a következő olvasmány, ahol a burgonya került középpontba. Ha otthon, rokonoknál vagy bárhol a kezükbe kerül, ragadják meg, rejtsék el, tartsák titokban, mert könyvesboltban nagy valószínűséggel már nem találják meg. A magyar kiadás 1989-ben került a boltokba, így legfeljebb antikváriumban juthatnak hozzá.

A könyv Forrás: Táfelspicc

A hagyományos köretek, meleg saláták, gombócok, levesek és főzelékek mellett a legizgalmasabb a krumplis édességekről szóló fejezet, ahol igazi kincsekre bukkantunk.

Ánizsos, burgonyás püspökkenyér Forrás: Táfelspicc

Az egyik kedvencünk az ánizsos diós püspökkenyér, amely egészen kevés lisztet tartalmaz, lényegében tojás és áttört burgonya adja a tésztát. Durvára vágott dióval, frissen tört ánizzsal, kardamommal és kevés mazsolával ízesítettük a tésztát, ami könnyed, ruganyos, másnapra is puha maradt, az alapreceptet pedig bármivel variálhatják - mandulával, fahéjjal, aszalt gyümölcsökkel vagy akár csokoládédarabokkal. Még forrón porcukrozzuk, aztán örüljünk nagyon.

Túrós pite gyúrt burgonyás tésztából Forrás: Táfelspicc

A túrós pite tésztája egy tojásos, gyúrt krumplis tészta, amellyel nagyon könnyű dolgozni, mert nem szakad, nem lyukad ki és nem törik könnyen darabokra, mint a kényes omlós. Két tésztaréteg közé túrótölteléket simítottunk és még forrón megszórtuk porcukorral. Harr. Ezt a tésztát más pitékhez hasonlóan tölhetik reszelt vagy szeletelt almával, meggyel, mákkal.

Citrommázas mákos burgonyaszelet Forrás: Táfelspicc

Végül egy egyszerű máktortát próbáltunk ki, ahol kihabosított tojás mellé forrázott mák és áttört burgonya került. Szaftos, tömör lett a piskóta állaga, amit végül citrommázzal vontunk be.

Fontos, hogy ezeknél a süteményeknél nem dominál a burgonyaíz, inkább textúrabeli különbséget jelent: a tészták dúsabbak, tartalmasabbak, ugyanakkor szaftosak - ehhez viszont az kell, hogy a krumplit még melegen, kitartóan törjük simára, nehogy nagyobb darabok maradjanak benne.

Ez pedig egy régebbi recept, Sinya anyukájának, Panni néninek a krumplitortája.

Receptek a hajtás után