Rizsliszttel főzni könnyű!

rizslisztes receptek
Zöldborsós palacsinta rizsliszttel
Vágólapra másolva!
Új sorozatunkban sorra vesszük a gluténmentes liszteket, és bemutatunk velük pár érdekes, szerethető és semmiképpen sem esetlen, a búzaliszt helyettesítését erőltető receptet. Következik a rizsliszt, amiből remek glutén- és tojásmentes ételeket készíthetünk.
Vágólapra másolva!

Míg a főtt rizs az egyik legnépszerűbb köretünk, további felhasználása kimerül a -szintén főtt rizsre épülő- rizses hús, rizsfelfújt vagy tejberizs tengelyén, pedig a rizsliszt nem csak gluténérzékenységben szenvedőknek érdekes.

A rizsliszt porózus, selymes, finom szemcséjű alapanyag, amellyel rettentő könnyű dolgozni. Kis mennyiség is elég belőle, kifejezetten magas kalóriatartalmú (366 kcal/100 g), könnyen felvesz bármilyen folyadékot, a belőle készült tészta ruganyos, kissé nyúlós textúrájú, tojást nem igényel.

Zöldborsós palacsinta rizsliszttel, répával és rengeteg csilivel Forrás: Táfelspicc

Az alábbi ételeket glutén- és tojásérzékenyek is fogyaszthatják (amiben nincs tejtermék, értelemszerűen laktóz- és tejfehérjeallergiások is), de fontos, hogy ezek nem félmegoldások, búzaliszttel írt majd átrizslisztezett receptek, hanem így adnak teljes egészet, így tökéletesek.

Mangóval

Fűszeres bundás mangó Forrás: Táfelspicc

A rizsliszt hihetetlenül ropogós, friss bundát képez, amely nem szívja magába a zsiradékot. A fűszeres sült mangó szuper nassolnivaló, vagy akár előétel is lehet, izgalmas, csípős és meglepően könnyű fogás. Körülbelül két perc alatt fogyott el.

Lepények, édességek

A legegyszerűbb a rizslepény, amihez csak só, víz és rizsliszt szükséges. Felhasználása megegyezik a többi lepénykenyérével: tölthetik, téphetik, tunkolhatnak vele, vagy ehetik önmagában, tökéletesen megfelel a kenyér kiváltására.

Chakli Forrás: Táfelspicc

A chakli kis kukac-csiga szezámmaggal, csilivel és joghurttal, egy szuper sörkorcsolya vagy ha picire nyomják, krémlevesek betétje is lehet.

Epres phirni Forrás: Táfelspicc

Mivel kiváló sűrítőanyag, a keményítőhőz hasonlóan is felhasználhatják. A phirni lényegében egy házi puding, amelyet bármilyen gyümölccsel ízesíthetnek, főként bogyós és erdei gyümölcsökkel az igazi. Ha a zacskós megy, ez is menni fog.

A rizslisztes recepteket a következő oldalon találja.

Útmutató a rizs felhasználásához: