A legolcsóbb partidrog legális

Dobi tea készítése címlapkép
Vágólapra másolva!
Börtöntea, vagyis a dobi. Amit otthon gyógyszernek, frissítőnek tartunk, a rácsok mögött kábítószernek is kiváló. Az eltérés csak az adagolásban van. Odahaza nem kiütni akarjuk magunkat, de bent a kiszakadás – legalább lélekben – nagyon is kívánt dolog. Innen a név is, hisz a dobbantás kedves, becézett formája a dobi: szökés ez – igaz, csak pár órára.
Vágólapra másolva!

A készítési mód egyszerű: aki odahaza képes kiáztatni egy filtert, az egy doboznyival is megbirkózik. Benn még rá is főznek kicsit; megtehetik, a büntetés-végrehajtási szervezet hivatalos tájékoztatója alapján a merülőforraló és a tea tartása is megengedett az élelmiszerek, étkezési eszközök között. Informátorunk elmondta: a fegyőrök sem veszik ezt komolyan, míg az egyéb, bent elérhető kábítószereket próbálják féken tartani, nem sok sikerrel. A Rivotril elérhető, az elitélt-hierarchia bizonyos szintje fölött a heroin fogyasztása sem megoldhatatlan. Megtudtuk azt is, hogy bent az is ráfanyalodik minimum a dobira, aki kint sosem élt volna ilyennel.

Fotó: Zirig Árpád

A dobi nem csak a börtönökben és egyéb büntetés-végrehajtási intézetekben menő. A kilencvenes években volt egy fellángolása a hazai partikultúrában is.

Így emlékszik a partiállat

„Az úgy volt, hogy a kilencvenes években ugyan minden jobb volt, de már akkor se volt minden partihétvégén elég pénze az embereknek ahhoz, hogy finanszírozzák az amfetamin-eki kombót (plusz ugye ledzsaláshoz a három gé marokkói csokit, amit akkoriban minden sarkon kapni lehetett). Meg amúgy is elég stresszes volt egész vasárnap azt a rohadék szpídmásnapot elviselni, úgyhogy a kísérletező kedvű fiatalság elég sokmindent kipróbált, kezdve a gyógyszertárakban fillérekért kapható koffeintablettával, egészen a dobiteáig.

A dobitea nem is tudom honnan jött, csak arra emlékszem, hogy volt egy idő, amikor az volt a tuti mondás, hogy matét kell tolni, aztán nem sokkal később váltott a trend, és bejött a dobi. Mondták a jól értesült budai dílerek, hogy a sitten is ezt tolják, és így nagyon bitangul bepörget. Kell rengeteg filter (20+) egy liter vízbe, aztán azt meg party előtt/közben letolni. Ha nem hánytál be a csersavtól, akkor viszonylag gördülékenyen végig lehetett pörögni vele egy bulit, mondjuk reggel hatig-hétig. Nem egy nagy tisztaságú amfetamin, de nem is került három rugóba egy gramm belőle. Meg nem is kellett rászívni több grammot ahhoz, hogy el tudjál aludni reggel, és ne forgolódj zúgó füllel órákon keresztül.”

De hogyan fejti ki a hatását?

A leggyakrabban főzött fekete tea nem csak koffeint tartalmaz: a purinerg stimulánsok mind képesek arra, hogy mennyiségtől függően pozitív-negatív változásokat okozzanak az emberi szervezetben. Megváltoztatják a mentális éberséget, csökkentik az éhségérzetet, elnyomják a fáradtságot, vagyis pszichoaktív drogoknak minősülnek. Hatóanyagai serkentik a központi idegrendszert, javítják a teljesítőképességet vagy akár önbizalmat adnak. Az emelkedő vérnyomás, a testhőmérséklet növekedése és a pulzusszám felkúszása viszont elkerülhetetlen.

Fotó: Zirig Árpád

A tea háromféle purinerg stimulánst tartalmaz, amely több más növényben is előfordul, nem véletlen, hogy a kakaó és a kávé is helyett kapott az emberiség élvezeti szerei között. A koffein, a teofillin és a teobromin azok anyagok – a metilxantinok csoportja –, amelyek miatt a tea töményre főzve tudatmódosító szernek is megteszi.

A koffein pozitívan stimuláló hatását napi 200-400 milligrammban határozzák meg, ez az, ami még hosszú távon is elviselhető – természetesen ennek sokszorosa kerül be egy dobival a gyomorba, majd onnan felszívódva a vérkeringésbe. A hatás hét-nyolc órán keresztül érezhető, de nem szabad eltitkolni, hogy a krónikus börtönteázás ugyanúgy pszichikai függőséget okozhat, de fejfájás és emésztési zavarok is előfordulhatnak. A szabálytalan szívverés, a fekély, a delírium, az izomremegés és a szorongással járó tünetek mind megjelenhetnek azoknál, akik tartósan e szint fölött vesznek magukhoz bármilyen formában koffeint.

Fotó: Zirig Árpád

A teofillin kevésbé ismert, ennek ellenére már az óvodában találkoztunk vele bögrénkben. Ellazítja a légúti simaizmokat, ezért kis mennyiségben a gyógyászatban is használják hörgőtágító hatása miatt. A teobromin többek között jelen van a kóladióban is, de az orvostudomány számára sem ismeretlen, hiszen értágító, vízhajtó, a dobi mellett a magas vérnyomás kezelésénél sem ismeretlen. Nem mellékes, a tea tannint is tartalmaz, ami hatásos a szuvasodást előidéző baktériumok ellen.

Fotó: Zirig Árpád

Annak ellenére, hogy a dobi elkészítése rendkívül egyszerű és ára alatta marad a legtöbb kábítószernek, véletlenül sem ajánljuk: az ismertetett okok miatt veszélyes lehet szívbetegeknek, érzékeny gyomrúaknak, és a tea kedvelt pozitív hatásai ilyen töménységben eltűnnek.