Tejfölből desszertet is lehet sütni

tejfölös édesség címlapkép
Vágólapra másolva!
Az édes tejföl nemcsak a túrós tészta vagy a túrógombóc kiegészítője lehet, hanem más édességek főszereplője is, amelyeket egyszerűen és olcsón el lehet készíteni.
Vágólapra másolva!

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a tejföl savanyú tejszín, tejből, tejszín vagy vaj hozzáadásával, homogénezéssel és tejsavbaktérium-színtenyészettel végzett alvasztással készítik. A bolti tejfölök zsírtartalma 12 és 30 százalék között mozoghat, 20 százalékig félzsíros a termék. Vásárláskor vigyázzanak, mert teljesen legálisan árulják a kamufölöket, amiket a tejföl mellé raknak, tejföllel megegyező csomagolásban.

Tejfölfelfújt Zilahy Ágnes nyomán Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Tejfölnemzet vagyunk, van, aki lecsóra is teszi, van, aki húslevesbe is, és van, aki csak úgy, evőkanállal eszi. Az édességeknél is jellemző, hogy leginkább kiegészítőként, öntetként szerepel, gyúrt tésztáknál vagy felverteknél lazítóanyagként. Ennél sokkal több lehetőség van benne, a savanyított tejszín ugyanis zsírossága, textúrája és selymes íze miatt is sokoldalú alapanyag. Ez nem érvényes a kamufölökre, azokat hagyják a polcon, mert tartalmasabb és finomabb lesz az eredmény igazi, zsíros tejföllel.

Zilahy Ágnes szakácskönyve ismét a segítségünkre volt. A tejfölfelfújt zseniális, könnyű, habos, és érdemes indulásnak dupla adaggal készíteni, mert veszettül, őrjöngősen jó. Az elkészítése ugyanolyan egyszerű, mint egy piskótáé, az eredmény viszont versenyezhet az összes fine dining, kézműves vagy háztáji desszerttel, süteménnyel. (Plusz a neve iszonyú szóviccekre késztet, de még nyelvtörőnek sem utolsó.)

Tejfölös kocka. Eszelős. Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Szintén Zilahy receptje a tejfölös kocka, amely még a derelyénél is minimalistább, a tészta csupán tejfölből, lisztből és sóból áll. Ennyi. És működik, mert az egyik legkönnyebben kezelhető tészta, amit valaha gyúrtam, sütés után pedig kívül ropog, belül kissé lágy marad. Lekvárral, friss gyümölccsel és befőttel érdemes kipróbálni. Ebből is nagy mennyiséget készítsenek (gyorsan meglesz), mert sokkal finomabb, mint azt az egyszerű recept alapján gondolnák.

A tejfölös. Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Nagy kedvenc még a nagymama receptje alapján készülő réteges pohárkrém (otthon csak A tejfölösként fut). Lényegében a tiramisu egy újraértelmezett, olcsó változata gyümölcsökkel, ahol a babapiskótát bármivel (mézeskalács, mézespuszedli) helyettesíthetik, mivel a fűszerek ízét is átveszi az édes tejföl.

Tejföltesztünket, -határozónkat és -ismertetőnket ezen a linken találja, házi tejfölreceptet pedig itt olvashat.

A cikkben említett és további tejfölös desszertreceptjeinket a hajtás után találják.