2015-ben lesz értelme a kézműves szónak

paprika pirospaprika
Vágólapra másolva!
Szigorodnak a kézműves termékekre vonatkozó előírások, és a fűszerpaprikára sem lehet már bármit ráírni.
Vágólapra másolva!

A változtatásokra azért van szükség, mert a kézműves jelzőt jelenleg úton-útfélen ráaggatják a termékekre, minden komolyabb mögöttes tartalom nélkül.

"Miután a piaci igényeknek a gyártók szeretnének megfelelni, ezért egyre gyakrabban jelenik meg termékeiken a 'kézműves' jellegre történő utalás" - áll a minisztérium sajtóközleményében.

Forrás: MTI/Bugány János

A Vidékfejlesztési Értesítőben megjelent irányelv célja olyan fizikai, kémiai és érzékszervi jellemzők, előállítási technológiák meghatározása, amelyek egyértelműen megkülönböztetik a kézműves technológiával készült termékeket az ipari módszerekkel és méretekben előállítottaktól. A szabályozás érinti a kenyérféléket, pálinkát, étolajokat, bor- és gyümölcseceteket, sertéshúskészítményeket, egyes tejtermékeket, lekvárokat, szörpöket, fagylaltokat, fűszerpaprika-őrleményeket.

Utóbbiakat mindezek mellett is szigorúbban kezeli az új szabályozás. Sokkal szigorúbb minőségi elvárásoknak kell megfelelniük azoknak a paprikáknak, amelyek a „Különleges fűszerpaprika” elnevezésre tartanak igényt. A szabályozás további új eleme, hogy a csomagolás szembetűnő helyén kell feltüntetni a fűszerpaprika termesztésének helyét, és továbbra is jelezni kell a termék édes, enyhén csípős, csípős vagy nagyon csípős jellegét.

Megjelent a hagyományőrző cukrászati termékekre vonatkozó magyar élelmiszerkönyvi szabályozás is, ez az első olyan irányelv, amely cukrásztermékekre vonatkozik. Az irányelv alapján 2015. január elsejét követően a magyar cukrászati kultúrához, a hagyományokhoz szorosan köthető dobostortát, az Esterházy-tortát, a rigójancsit, az indiáner fánkot, valamint a krémest és a franciakrémest csak az irányelvben meghatározott minőségű összetevőkből, a rögzített receptúra szerint lehet elkészíteni.

Mikortól érvényes?

A kézműves vagy kézmíves jelöléssel ellátott, de ezen irányelvnek nem megfelelő élelmiszerek 2014. december 31-ig hozhatók forgalomba „kézműves” vagy „kézmíves” jelöléssel, az irányelv a Vidékfejlesztési Értesítőben történő közzététel napján lép hatályba. (Az irányelvnek nem megfelelő, megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott tejtermékek csomagolóanyagai 2014. július 1-jéig használhatók fel, és az addig előállított termékek minőség-megőrzési idejük lejártáig forgalmazhatók.)

Az irányelvnek nem megfelelő, de a korábbi szabályozásnak megfelelő fűszerpaprika-őrlemények 2016. június 30-ig tarthatók forgalomban.