Kalcium nem csak tejben van

cukkini mákbundában
Vágólapra másolva!
A kalcium az emberi szervezet számára az egyik legfontosabb ásványi anyag, amelyet elsősorban tejjel és tejtermékekkel pótolhatunk. De mi van azzal, aki nem ihat tejet? Milyen szerepe van a D-vitaminnak? Kisokos a kalciumhoz.
Vágólapra másolva!

Azt már a magnéziummal kapcsolatban megalapoztuk, hogy mi a fenék az ásványi anyagok, mik azok a nyomelemek, és miért fontosak. A kalcium egy makroelem, tehát sok kell belőle (több száz milligramm), az OÉTI adatai szerint naponta átlagosan 800 milligramm bevitele szükséges.

A kalciumról elsősorban az erős csontok és fogak jutnak eszünkbe, joggal, de szükséges az izmok mozgatásához, valamint az idegeknek, hogy az agyból a test többi részébe küldjék az üzeneteket. Elkerülhetetlen a csontok és a fogak fejlődéséhez, amelyhez a növekedési fázisban kell a megfelelő mennyiséget bevinni, különben a csont nem képes elérni a maximális tömegét. Ez eddig oké, de ha nem fogyasztunk elég D-vitamint, akkor a felszívódás korlátozott, oda az egész kalciumdömping, mert a csontok képtelenek megfelelően növekedni.

Harminc után a jól felépített csontok is fokozatosan veszítenek kalciumtartalmukból, de megfelelő étrend mellett csökkenteni lehet ezt a veszteséget. Nemcsak a helyes étkezésre kell odafigyelni, hanem a testmozgásra is: nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a rendszeres testmozgás, a kalcium esetében pedig különösen lényeges.

Cukkini mákkal, jó kalciumpofon Forrás: Táfelspicc

Az elégtelen kalciumbevitel rövid távon nem okoz tüneteket, mivel a test tudja tartani a vér kalciumszintjét a csontból elvont ásványi anyaggal. Hosszabb távon ez a folyamat csontritkuláshoz vezethet, a súlyos kalciumhiány remegést, zsibbadást, az ujjak bizsergését, görcsöket, sőt akár szívritmuszavart is okozhat. Bár a tényleges kalciumhiány ritka, ha az ajánlott szint alatt maradunk hosszú távon, az a fenti következményekkel járhat. Fokozottan figyeljen a kalciumbevitelre menopauza alatt, ha vegán életmódot folytat, vagy laktóz- és kazeinérzékenységben szenved, vagy ha simán csak utálja a tejtermékeket, sajtokat.

Az alapvető kalciumforrásnak ugyanis a tejet és a tejtermékeket tartják, de azok sincsenek bajban, akik kénytelenek ezeket mellőzni. A laktózmentes tejtermékek jó megoldásnak tűnnek, ez a kazeinérzékenységben szenvedőknek viszont nem nagy segítség.

Nekik ajánlunk pár tejmentes kalciumforrást.

A nyers kelkáposzta is tele van kalciummal Forrás: Táfelspicc

Nem tejes kalciumforrások (100 g alapanyagban):

  • Mák 1438 mg
  • Szardínia (olajban) 382 mg
  • Mandula 269 mg
  • Aszalt füge 162 mg
  • Nyers kelkáposzta 150 mg
  • Földimogyoró 106 mg
  • Csicseriborsó 105 mg
  • Főtt tojás 62 mg

Tejtermékek kalciumtartalma (szintén 100 g alapanyagban):

  • Eidami sajt 731 mg
  • Teljes (zsíros) joghurt 121 mg
  • Teljes tej 120 mg
  • Mozzarella 505 mg

Kalciumdús receptjeink: