Jobb mint a bolti: négercsók

Négercsók, habos csokidesszert
Vágólapra másolva!
A dobozon kívül is létezik a retró sütemények legnagyobb királya, a négercsók, megmutatjuk, hogyan készül házilag.
Vágólapra másolva!

A négercsók jó pár évtizedes magyar termék, amely a téli fagyihoz hasonlóan az egyik legjobb retró édesség. Mint minden, állítólag ez is jobb volt régen, de ha azt nézzük, hogy most nem reklámozzák, régen viszont igen, akkor tényleg jobb volt. Mert ilyen explicit, de bénácska szexualitással operáló reklámoktól jön meg az ember étvágya egy négercsókhoz.

A recept pedig egyszerű: ostyalap, habkrém és csokoládé. Egyedül az ostyalap a szűk keresztmetszet, vagy sikerül kör alakút kapnunk, esetleg a hiperekben kapható téglalap alakú ostyából lehet rengeteg türelemmel köröket szurkálni – ezért maradtunk mi inkább a vékony piskótalapoknál, így az egész légies maradt. A habot bármivel ízesíthetik, málnaszörppel, kókusszal, kakaóval, de tényleg, akármivel, csupán az arányokat kell betartani, amihez tanácsokat a receptben találnak.

Ha jót akarnak, hagyják a mindenféle bevonómasszákat, játsszanak inkább a csokoládékkal: a sima étcsokoládé málnás habbal, tejcsokoládé lime-mal, a kettő keveréke eperrel, kókusszal vagy kávés töltelékkel.

Ehető méretű, szuper kis négercsókjaink Forrás: Zirig Árpád/Táfelspicc

Négercsók házilag

Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó 1 óra

Alapanyagok:
a piskótához:

  • 3 tojás
  • 60 g liszt
  • 60 g cukor

a krém:

a bevonáshoz:

  • 200 g étcsokoládé
  • 2 ek olaj

A piskótához a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből a cukorral kemény habot verek. Ebbe forgatom az enyhén felvert sárgáját, majd a lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsire simítom úgy, hogy maximum fél centi magas legyen. 180 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc alatt világosra sütöm.

Kihűtöm, majd pogácsaszaggatóval köröket szúrok ki belőle. A házi pillecukorhabot magasan, apró, körkörös mozdulatokkal habzsákból a körökre halmozom úgy, hogy még harapható méretű maradjon, ne egy gigantikus habóriás. A hab készítésekor a szirupot lehet ízesíteni: a víz mennyiségét csökkentve kerülhet bele szörp, kávé vagy gyümölcspüré. A kókuszt és a kakaót a kész krémbe forgathatják.

A habos tallérokat 25 percre mélyhűtőbe teszem, eközben felolvasztom a csokoládét, és alaposan elkeverem benne az olajat. A csókokat rácsra teszem, leöntöm a csokoládéval, és hagyom megdermedni.

Bár gyorsan elfogy, érdemes megjegyezni, hogy a házi négercsók 1 hétig bírja hűtés nélkül. Pardon, bírná.