Magyar sajtot az araboknak

2014.03.25. 10:20

A Kőröstej tizenkétezer tonnányi sajt szállításáról írt alá szerződéseket Rijádban, a Magyar-Arab Üzleti Fórumhoz kapcsolódó tárgyalásokon  - közölte a cégcsoport az MTI-vel hétfőn.

A szerződések értelmében 2014-ben és 2015-ben a Kőröstej több mint 60 millió dollár értékben szállít arab megrendelőinek sajtokat. Elsősorban HAJDÚ grill sajtot, a HAJDÚ kashkavalt és krémfehér sajtokat szállítanak - ismertették a közleményben.

Füstölt trapista sajtot csomagolnak a Kőröstej Kft. Bábel sajtüzemében.Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Magyar-Arab Üzleti Fórum vasárnap kezdődött Rijádban, fővédnöke Orbán Viktor miniszterelnök és Mukrin bin Abdel-Aziz asz-Szaúd herceg, miniszterelnök-helyettes. A fórumon mezőgazdasági, élelmiszeripari, egészségügyi, technológiai cégek mutatkoztak be az Arab-öböl térségéből és Észak-Afrikából érkező mintegy 500 üzletembernek, importőrnek, forgalmazónak.

Az eseménysorozaton jelen voltak a Kőröstej libanoni, egyesült arab emírségekbeli, jordániai, kuvaiti, szaúd-arábiai és szíriai kereskedelmi partnerei is - jegyezték meg a közleményben.

Dr. Riad Naboulsi tulajdonosFotó: Tuba Zoltán [origo]

A Kőröstej vállalatcsoportot a libanoni származású Riad Nabulszi alapította 1989-ben. Az MTI korábbi információi szerint a Kőröstej évi 21 ezer tonnás termelésével az ország egyik legnagyobb sajtgyártója, négy vállalata 2012-ben a magyarországi sajttermelés egyharmadát adta. A Kőröstej cégcsoport sajttermelésének kétharmadát értékesíti külpiacokon, elsősorban az arab országokban.

A cégcsoporthoz tartozó vállalatok - a Caravanes Kft., a Bábel Sajt Kft., a Drávatej Kft., a Kőröstej Kft. és a Wassim Sajt Kft. - mintegy ezer embert foglalkoztatnak - közölte a társaság.