Itt a grillszezon, és azzal együtt, hogy mit süssünk, felmerül a másik kérdés: min? A legegyszerűbb buherálástól a több százezres űrhajókig tart a választék, ezeket mutatjuk be. 

Az alap: buheráljon, ahogy tud

Értjük mi azt, amikor a férfilélekben felhorgad a vágy egy Big Green Egg, vagy egy bálnaméretű gázgrill iránt, de ha valaki csak grillezni akar, nem kell többet költenie pár ezer forintnál. Sőt, még annyit sem, mert egy kicsit rozsdás rács és pár tégla akadhat a haver, nagyszülők kertjében, és kész is a grill. Aki nagyon igényes, rakja a tüzet egy tálcára, ne a puszta földre, de akkor már tényleg nagyon igényesek vagyunk.

Elég pár tégla és nyárs is.Forrás: Flickr/parudox

Előnyök:

  • fillérekbe kerül
  • bármikor kéznél van

Hátrányok:

  • nem használható barbecue-ra, magyarul nincs fedele
  • nem illik a Bo Conceptben vásárolt kerti garnitúrához
  • tűzrakási ismeretek kellenek hozzá
  • a földön van, le kell hajolni
  • ha nem rakják körbe a tűzteret téglákkal, nincs szélvédelem
  • koszos
  • erkélyen nem működik, csak kertben

Házilag készülő hardvert igénylő egyéb sütési technikák munkás (nem mókás, munkás) kedvű olvasóinknak:

  • Aki igazán kemény gyerek, a munkavédelmi előírások betartásával hegeszt a faterral vaskeresztet, ráfeszíti a mellénél megnyitott egész kecskegidát, nyuszit, egész (marha)oldalast, amit akar, és ezekkel böki körbe a tüzet, ahogy egész Latin-Amerikában, főleg Argentínában csinálják.
Így is lehet. Ha van hely.Forrás: Flickr/Nico Aguilera
Sárban sült halacskák, hami.Forrás: Táfelspicc
  • Szögeljen deszkára -bőrével befelé- bőrös lazac, vagy pisztrángfilét, és rakja vele körbe a tüzet, mert így készül a hagyományos finn étel, a loimulohi.
Ehhez se kell sokminden. A loimulohi.Forrás: Flickr/Petteri Sulonen

Kinek való?
Akiben elveszett egy-két Bear Grylls (Grylls, értik), vagy egy argentín pólócsapat, mellé sok nagydarab haverjuk van, akikkel sokat sütnek, de nem akarnak, vagy nem tudnak költeni egy több négyzetméteres profi grillkocsira. Cserébe van kertjük. 

Nélkülözhetetlen kiegészítők a grillezőn túl

jó minőségű, erős csipesz
sör
slussz

Grilldobozok, balkongrillek lábak és fedél nélkül

Barkácsáruházakban, hipermarketekben kapható vékonyabb-vastagabb lemezből készült dobozok egy vagy két ráccsal, esetleg erkélykorlátra rögzíthető kampókkal.

Előnyök:

  • van szélvédelem
  • könnyen elpakolható, kevés helyet foglal
  • alacsony ár (10-15 000 Ft körül)
  • kisebb erkélyen is használható

Hátrányok:

  • Elhelyezése macerás, hiszen az alja használatban tűzforró, ha pedig a földre rakjuk hajolgatni kell hozzá. A korlátra akasztható változatok sem jók minden korlátra, ld. üvegbetétes lakótelepi erkélyek.
  • limitált grillfelület
  • nem használható barbecue-ra, magyarul nincs fedele
  • az átforrósodó oldalfalak könnyen okozhatnak sérülést
  • kellenek hozzá parázskészítési ismeretek
  • esetleges rozsdásodás
  • nincs pakolófelület

Kiknek való?
Akik kicsit grilleznének néha maguknak valamit a teraszon, és az se baj ha közben koszos lesz a kezük.

(Aki ugyanezt szeretné pontosabb végeredménnyel, hőmérővel, és egy fedéllel, keressen kisméretű faszenes gömbgrillt, a jó minőségűek 20-30 000 forintnál kezdődnek.)

Grillezőkocsik lábbal, fedéllel (grill lokomotívok)

Zárható, nagy felületű (A/2+) grillezők, amelyeket már célkereskedésekben érdemes körültekintőnen kiválasztani. Bár, van aki ezt is összedobja magának. 

Aki ügyes, egy grill lokomotívot is építhet magának.Forrás: Flickr/ATOMIC Hot Links

Előnyök:

  • fedeles, tehát használható barbecue-hoz
  • van szélvédelem
  • nem kell hajolgatni
  • ezek már mennek a Bo Conceptben vásárolt kerti bútorhoz
  • nagyméretű teraszokon is használható, nem kell hozzá kert
  • van pakolófelület a munkafelület körül

Hátrányok:

  • drága (100 000+ ft)
  • helyigényes 
  • kellenek hozzá parázskészítési ismeretek

Kinek való?
Aki nagyon komolyan gondolja a grillezést abban az értelemben, amiben van parázs, füst, lángok, sok ember, és ennek tökéletes megoldására nem sajnálja a pénzt, de grillsarkot kemencével mégse akar építeni, vagy nincs kertje, csak terasza. És szereti a lassan készülő sülteket, amelyekhez barbecue technika szükséges. Akit ezekből nem érdekel a barbecue, vegyen nyitott grillkocsit.

Fedeles gázgrillek

Itt most egy kicsit kilépünk a grillezésből, hiszen a gázgrillben gáz van, nem parázs. Cserébe ugyanebből okból kifolyólag sajátos előnyei is vannak.

Egy hatalmas gázgrill.Forrás: Flickr/Matt Lehrer

Előnyök:

  • nem kellenek hozzá parázskészítési ismeretek
  • bolondbiztos
  • nagyon tiszta
  • nagyon kényelmes
  • nagyon gyorsan felmelegszik
  • hőmérő
  • fedeles, tehát alkalmas barbecue-ra
  • van pakolófelület a munkafelület körül

Hátrányok:

  • le kell mondani a brutál szenes hangulatú sült húsról (ami a grillezés lényege...)
  • drága (100-120 000+ Ft)
  • helyigényes

Kiknek való?
Akik az olyan nagy, kényelmes kerti étkezéseket kedvelik, ahol inkább beszélgetünk, mint küzdünk akár egy pillanatig is, és nem megy senki szemébe füst. Elegáns, gyors és pontos eszköz.

Big Green Egg

A vastag kerámiatojás is ellép a hagyományos grillezőktől, de feltétlenül szót érdemel. Kialakításának és zárhatóságának köszönhetően kényelmes vele dolgozni és élni, ráadásul mindezt valódi parázzsal.

Egy Big Green Egg asztalba építveForrás: Flickr/Alice Daer

Előnyök:

  • bolondbiztos használat
  • kívül nem forró
  • nem csak fedele van, hanem patent módon záródik
  • erkélyen is használható
  • beépített hőmérő
  • medium mérettől kemencének is használható

Hátrányok:

  • drága (a mini és a small mérete mini és small, a medium (38 cm átmérő) 314 000 forint
  • nyitott használatnál semmivel se tud többet a téglával körberakott parázsnál, ezt a gyártó sem szorgalmazza, nem erre való.
  • kellenek hozzá parázskészítési ismeretek
  • az állványt külön meg kell vásárolni, nélküle meg marad a hajolgatás
  • nincs pakolófelület

Kiknek való?
Aki szereti a parázson sült ételeket, kihasználja a barbecue és a kemence funkciót és nagyon szereti a szép, drága tárgyakat.