Nem, nem Bambié, de még csak nem is az anyukájáé, mert az őznyelv egy egyszerű, de annál csodálatosabb sütemény, amelyet réges-régen készítettek a cukrászműhelyekben. Ha még nem találkozott vele, íme, a recept!

Őznyelvet cukrászdában még sosem láttam, rendes xyz-generációsként csak az interneten találkoztunk. Egy kolléga kérdezte egyszer, nem tudom-e, melyik az a sütemény, ami leveles tésztából van, és csokoládé van a közepén, évek óta nem látott vagy evett ilyet. Medvetalp? Az más. Valamilyen papucs? Az még lehet. A Tátra-csúcs kapcsán futottam bele, majd jött a felfedezés: ez lesz az.

Ilyen az őznyelvForrás: Zirig Árpád/Táfelspicc

Az őznyelv alapja leveles tészta, amelyet csokoládékrémmel vagy főzött csokoládé-, esetleg vaníliapudinggal töltenek. Sütés során a tésztát porcukorral karamellizálják, majd a ropogós ovális lapokat töltik meg. Nem kell vele sokat bajlódni, a krém is annyira egyszerű, mint egy kiskanál, ráadásul sokat lehet előre gyártani. Amikor megtöltjük krémmel, tényleg olyan, mintha egy őz dugná ki a nyelvét a lapok közül. És még cukiságokat sem kell levágni hozzá.

Őznyelv

Elkészítési idő: nettó 30 perc, bruttó 1,5 óra

Alapanyagok:

  • 1 adag vajas tészta
  • 10 dkg porcukor a nyújtáshoz
  • 150 g étcsokoládé
  • 150 g tejszín
  • 50 g vaj

A krémmel kezdem: a tejszínt felforrósítom, ráöntöm az apróra tördelt csokoládéra, simára keverem, majd apránként hozzáadom a puha vajat. Félreteszem hűlni.

A tésztát porcukron fél centisre nyújtom, majd 5 centis kiszúróval korongokat szúrok belőle. Ezeket oválisra nyújtom, majd villával megszurkálom, és papírral bélelt tepsire teszem. 200 fokra előmelegített sütőben 7 perc alatt aranybarnára sütöm.

Amikor a tészta kihűlt, kettesével megtöltöm őket a csokoládékrémmel és kész. Ennyi. Azonnal megeszem az összeset egy pohár tejjel.