Olcsó magyar sör? Csak azt ne!

Olcsó sör címlapkép
Vágólapra másolva!
Itt a jó idő: a napsütéses délutánokon még azok is rákívánnak a sörre, akik amúgy nem élnek vele. A boltok kínálata gazdag, és az árak is rendkívül eltérőek: akár több száz százalékos különbség is lehet a legolcsóbb és legdrágább márkák között. Most a legolcsóbb termékeket vettük elő.
Vágólapra másolva!

Itt az ideje tisztázni: ihatóak ezek? Lehet ízes, minőségi sört venni 99 vagy éppen 130 forintért? Hol a határ? Rá se nézzen ezekre a márkákra az, aki csak inna egy jó korsóval, vagy itt is igaz, hogy a márkanevet kell megfizetni? Hurrá, itt az alsó kategóriás sörök Táfelspicc-tesztje.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Riesenbrau dobozos: 119 forint, forgalmazza: Borsodi Sörgyár Kft.
Alkoholtartalom: 4,0 % (V/V)
Összetevők: ivóvíz, árpamaláta, kukoricadara, komló

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Nagyon kukoricás – a színe is olyan, mint amikor csuhét áztatnak vízbe, az íze meg: mintha ezt felnyomnánk szénsavval. A habja erős élesztőszagot árasztott, és a szürkésfehér buborékhalomba kóstolva sem találtunk meg azt, amiért egy jó cseh sör habját kéjesen lenyaljuk a felső ajkunkról.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Németnek akartak látszani, de elcsúsztak. A lovagos címer fölötti piros sávban azt írják: „Nur aus kristallklarem Wasser, würzigem Malz und reifem Hopfem” – elrontották az utolsó szó ragozását, pedig csak van Borsodban legalább egy nyelvi lektor. A német mondat jelentése amúgy: „Csak kristálytiszta vízből, ízletes malátából és érett komlóból”. Ha csak ezek vannak benne, akkor mit keres az összetevők között a kukoricadara? Nálam ez már erősen karcolja a félretájékoztatás fogalmát.

Prince, PET palack, 139 forint, forgalmazza: Interwest Trade Kft.
Alkoholtartalom: 4,0 % (V/V)
Összetevők: víz, malátával kevert árpa, sörárpa, komló, antioxidáns: aszkorbinsav

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Féltem ettől a műanyag palackos valamitől. A neve mellett az archaizáló címke sem ígért sok jót – a nyakra ragasztott cetli nem árult el semmit a származásról. A pohárba kitöltve meglepett bennünket, hogy elmaradt a zavaró szag, kóstolás után semmilyen kilógó íz nem jelent meg. Abban biztos voltam, hogy nem magyar, az összhatás alapján lengyel származást saccoltam. Telefonon megkeresve a forgalmazót, megerősített sejtésemben, tényleg onnan importálják a herceget.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Árban nincs nagy különbség a teszt többi tagjához képest, ám higgyék el: az élvezeti értéke a sokszorosa néhány most kóstolt sörnek. Fesztiválozók tízezrei lennének boldogok, ha ilyet kapnának nyáron, ugyanennyiért. Egy furcsaságot tapasztaltam: gyakorlatilag nincs habja.

Greifen dobozos, 99 forint, forgalmazza: Borsodi Sörgyár Kft.
Alkoholtartalom: 3,0 % (V/V)
Összetevők: ivóvíz, árpamaláta, kukoricadara, komló

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Őszinte leszek: ez 99 forintért is drága. Gyakorlatilag víz, ami nyomokban sört tartalmaz. Három másodpercig van valami gyenge aromája, de amint leér a gyomorba, már csak a kínos semmi marad. Várunk, nyelvünket mozgatva kerestünk bármilyen ízt, de eltűnt, hopp, nyoma sincs. Értetlenül néztünk egymásra, majd kiöntöttük a maradékot a lefolyóba.

Arany Fácán dobozos, 135 forint, forgalmazza: Heineken Hungária Zrt.
Alkoholtartalom: 4,0 % (V/V)
Összetevők: víz, árpamaláta, kukoricadara, komló

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Semmire sem szerettem volna azt mondani, hogy ihatatlan, pedig ez tényleg nagyon közel áll hozzá – a tíz sör közül messze a legrosszabb. A legszomorúbb benne, hogy mindezt a szlovákok teljesen vállalható ógyallai Zlatý Bažantja (vagyis szó szerint lefordítva Arany Fácánja) nyomán próbálják meg idehaza eladni. Az sincs a világ élvonalában, de legalább megbízható, vállalható kommersz sör – a magyar utánérzése pedig gyenge, sápadtsárga lé.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A habja összeesik egy pillanat alatt, az íze olyan, mintha összeöntögették volna az összes döglött maradékot a gyárban. Az utóízében nincsenek jelen a hagyományos értékek, inkább gyomos, zöld aroma jelenik meg. Miután kiöntöttük, a pohárnak kifejezetten állott szaga maradt.

Beer dobozos, 99 forint, forgalmazza: Lidl Magyarország Bt.
Alkoholtartalom: 3,0 % (V/V)
Összetevők: víz, árpamaláta, sörárpa, komló

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Nem sikerült megtudnom, honnan származik, de tekintettel arra, hogy a Lidl forgalmazza, én német főzdére tippelnék. Teljesen semleges, nagyon kevés aroma van benne, tényleg olyan, mintha nem innánk semmit – ha véletlenül a gyerek ellopja az asztal sarkáról, hogy beleigyon, biztos nem lesz semmi baja a büfin kívül.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Alkohol jóformán nincs benne, de hála az égnek kukorica sem – nincs is meg benne a zavaró utóíz, ami erre az árkategóriára jellemző. A Beer név keményebb poén, bevállalták, bejött.

Ritterkönig dobozos, 109 forint, forgalmazza: Dreher Sörgyárak Zrt.
Alkoholtartalom: 4,0 % (V/V)
Összetevők: víz, árpamaláta, kukoricagríz, komló és komlókivonat

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Vidéki olvasóink talán fel tudják idézni az illatot, amikor a földes, kavicsos mezőgazdasági utacskák pocsolyáiba hullott szalma áporodott szaga rátelepedik a nyárestére. Na, ez pont olyan, csak a békés romantika hiányzik belőle, hisz ez nem pocsolya, hanem sör. Bár, most egy kicsit elbizonytalanodtam...

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Balatoni világos, üveges, 99 forint, forgalmazza: Dreher Sörgyárak Zrt.
Alkoholtartalom: 3,0 % (V/V)
Összetevők: víz, árpamaláta, kukoricagríz, komló és komlókivonat

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ebben a sörben a legjobb dolog a címke. A hetvenes évek grafikai megoldásait felidéző munka azonnal bekapcsolja az agyban a Kádár-korszak nyári romantikáját, amikor MZ-vel és P20-as Pannóniával csapattak a fiatalok a vízhez, előzés közben integetve a Trabant anyósülésén szendvicset majszoló Teri néninek a 2/A lépcsőházból.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ennyit a szép dolgokról, mert amint beleiszunk, rövid kesernyés élmény után torkon ragad a takarmánykukorica íze, szomorúan nézünk a szürkéssárga löttyre a pohárban, és keresünk valamit, amivel gyorsan lemoshatjuk a mocsári utóízt.

Herberts dobozos, 135 forint, forgalmazza: Hyperlogic Kft.
Alkoholtartalom: 3,0 % (V/V)
Összetevők: ivóvíz, árpamaláta, kukoricadara, komló és antioxidáns (aszkorbinsav és kálium-metabiszulfit)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A doboz feliratai alapján itt sem derült ki, hol készül. Igazából akár magyar is lehetne, bár ez dicséret lehetne egy-két most kóstolt sörre nézve. Az első korty vállalható, de utána megjelenik egy nem meghatározható mellékíz, igaz, legalább nem tart soká – annyi anyag nem jutott bele.

A tesztelt tíz között a középmezőnybe került. Kóstolás után telefonon érdeklődtem a forgalmazónál, így megtudtam, hogy szlovén gyártmány a Herberts; azt hiszem, nem ez az ital dél-nyugati szomszédaink büszkesége.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Érdekességként megemlíteném, hogy a sör antioxidánsként kálium-metabiszulfitot tartalmaz, ami magyarul borkén. Nem is értem, miért kell bele: a sörfőzés során a mikroorganizmusok elpusztulnak, így optimális körülmények között felesleges lenne a K2S2O5 használata.

Tesco Lager dobozos, 139 forint, forgalmazza: Tesco-Global Áruházak Zrt.
Alkoholtartalom: 3,5 % (V/V)
Összetevők: ivóvíz, árpamaláta, sörárpa, komló, sörélesztő

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Itt a nap meglepetése: a Tesco saját címkés lengyel söre kimagaslik a mezőnyből. Egyáltalán nem zavaró az íze, lenyelés után sem keletkezik a szájban semmiféle kellemetlen aroma. Azt nem mondom, hogy karakteres, de ha valami kerti partin csak ilyet találnak nyáron, simán bontsák ki.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A habja ugyan félelmetes tempóval tűnik el, de nem baj, mert a buborékjaival együtt az élesztőssége is elhalványul. A színe persze halovány, de nem is vártunk borostyánárnyalatot. A magyar sörökkel ellentétben ebben nincs kukorica – talán pont ettől iható?

Kanizsai dobozos, 109 forint, forgalmazza: Dreher Sörgyárak Zrt.
Alkoholtartalom: 3,0 % (V/V)
Összetevők: víz, árpamaláta, kukoricagríz, komló és komlókivonat

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Feleségem kanizsai, de inkább el sem mondom neki, hogy a szülővárosa nevével mit próbálnak eladni. A sörnek nincs teste, nem képes arra, hogy pár másodpercnél tovább tartó ízemléket alakítson ki.

A színe halvány, a hab előbb felfut, aztán sipp-supp leszáll. Az élesztő és a kukorica itt is kellemetlenkedik – egyik tesztelőnk felhívta a figyelmet a szinte csemegekukoricás, konzervekből ismert ízre. Valóban, egy pillanatra kitüremkedik, majd elveszik a semmiben. Ne is akarjuk felidézni, jobb lesz mindenkinek.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ahogy a nagy könyvben meg van írva?

A sörökre a Magyar Élelmiszerkönyv 2-96 számú irányelve vonatkozik, amely világosan meghatározza, hogy alkoholtartalmuk 1,5–8% (V/V) között változhat. Az ettől eltérő sörök a következőképpen csoportosíthatók:
– Alkoholmentes: alkoholtartalma legfeljebb 0,5% (V/V).
– Alkoholszegény: alkoholtartalma 0,5 és 1,5% (V/V) közötti.
– Nagy alkoholtartalmú: alkoholtartalma több, mint 8,0% (V/V).
A sör alapanyagainál leírják, hogy az víz és maláta, vagyis árpa, búza és egyéb gabona csíráztatásával készült termék lehet. Ehhez kerülhetnek pótanyagok, melyek a sörlé szárazanyag-tartalmának legfeljebb harminc százalékát tehetik ki. Pótanyagok lehetnek a sörárpa, csírátlanított kukoricaőrlemény, rizs és szénhidráttartalmú termékek.
Az ízesítő- és színezőanyagok közül megengedett a komló és komlókészítmények, színezékek, karamellmaláta és színezőmaláta. A megengedett technológiai segédanyagok csoportja a következő: szén-dioxid, sörélesztő, szűrő- és derítőanyagok, enzimek.

A tíz sör után nyilvánvaló, hogy a 140 forint alatti árkategória Jolly Jokerei a lengyel sörök. Bármilyen hangzatos német neveket választanak a magyar gyártók, hiába dobják le a retróbombát, nincs detonáció, szégyenlősen pukkan el a szénsavbuborék. A sörfőzésnek csúfolt kukoricázás nem képes utolérni a külföldieket, pedig látjuk, ennyiért onnan is csak a kínálat alja érkezhet a hazai boltok polcaira. Aki tényleg sört akar, ötven-hatvan forintot tegyen hozzá, de ha nem jut rá több, figyeljünk, mit írnak a dobozon vagy a palackon: az összetevők listája és a származási hely sok mindent elárul.