Eperhatározó mindenkinek

eperfajta asia
Vágólapra másolva!
Noha a piacokon hetek, sőt, hónapok óta kapni általában import epret, nem árt tudni, hogy a magyar eper szezonja csak most, azaz május közepe táján kezdődik, és június közepéig tart.
Vágólapra másolva!

Évente kb. 4 500 000 tonna (2011-es adat szerint 4 594 539 tonna) epret termesztenek, a legtöbbet az Egyesült Államokban (1,3 millió tonna), aztán Törökország (300 000 tonna), Spanyolország (262 000 tonna), Egyiptom (240 000 t) és Mexikó (228 000 t) következik. Ők öten a világ össztermelésének majdnem a felét adják.

Itthon a magyar mellett főként Marokkóból, Macedóniából, Spanyolországból, Görögországból, Bulgáriából és Lengyelországból érkező import kapható a piacokon. Eperből nagyon sok fajta van, legalább annyi, mint paradicsomból. Az epernemesítők a gyümölcsöt különböző termési időkre, hozamra, színre és ízre nemesítették. Az egyes fajtákról tudható, hogy melyik évben került a piacra, melyik kertészettől vagy kutatóintézettől.

Asia Forrás: Flickr

Asia
Közepes nagyságú, lédús szemei vannak, itthon egyre elterjedtebb, ami jó, mert finom epernek számít. Egyetlen baja, hogy nagyon gyorsan romlik.

Honeoye Forrás: VanBloem Gardens

Honeoye
Nagy szemű, korai, és sokáig a nemzetközi piacon is az egyik nagy favoritnak számított magas hozama, íze és hosszú eltarthatósága miatt.

Snow white Forrás: Visserz

Snow white
Nemcsak finom, de szuperül is néz ki, ugyanis teljesen fehér. Éretten is. Erről elég könnyen meg lehetne ismerni, ha lehetne itthon kapni rendszeresen.

Mieze Schindler Forrás: Visserz

Mieze Schindler
Ha lenne értelme a szamóca-eper megkülönböztetésnek, mint ahogyan nincs, akkor ezt az epret inkább a szamócák közé sorolnánk. Apró, sötétvörös, lédús, rendkívül aromás illatú fajta. És roppant kényes is.

Clery Forrás: Flickr

Clery

Ezt a fajtát itthon is sok helyen termesztik, igen jó fajtának számít. Május második felétől június első feléig tart a szezonja.

Camarosa Forrás: Flickr

Az itthon legtöbbször kapható import a Camarosa.

Általában Spanyolországból jön. Nagy hozamú, kemény húsú, jól bírja a szállítást és a polcon tartást. Az íze nem túl jó, sokszor teljesen vizes, cserébe szééép nagy.