Vágólapra másolva!
A finomfőzelék szinte szitokszóvá vált a menzai tapasztalatok miatt, pedig a legjobb kora nyári zöldségételek egyike. Ha jól van elkészítve.
Vágólapra másolva!

Neve homályba vész, és a többségnek minden eszébe jut róla, csak a finomság nem. Pedig ress zöldségekkel, finom (!) vajas mártásban imádni való étel lehet ez is.

Forrás: Táfelspicc

Arról nehéz lenne megegyezni, hogy milyen zöldségek kellenek bele, a fapados változatban csak répa és zöldborsó van, mi viszont elképzelni sem tudjuk karalábé és gyökér nélkül. Ami mindenképpen fontos, minden zöldség legyen friss, zsenge, mert a pudvás alapanyagok tönkretennék ezt a finom (!) főzeléket.

Elkészítési idő: nettó 15 perc, bruttó 30 perc
Alapanyagok:

200 g répa megtisztítva, finomra szeletelve
200 g zöldborsó, lehetőleg nyers és friss, édes
100 g karalábé megtisztítva, felkockázva
100 g fehérrépa megtisztítva, felkockázva
(opcionális: cukorborsó héjastul)
50 g vaj
1 evőkanál liszt
5 dl zsíros tej
1 csokor petrezselyem durvára vágva

A zöldségeket magas lángon a vajon öt percig pirítom. Kiveszem a zöldségeket, a vajba szórom a lisztet, elkeverem, nem pirítom. Fokozatosan, kevergetve öntöm fel a tejjel, sózom, borsozom, visszarakom bele a zöldségeket, és 10 perc alatt összeforralom.

A petrezselyemmel megszórva tálalom.

Az aprítás fontos, a répaszeletek 1-2 mm vastagok legyenek, a kockák a zöldborsószemeknél legfeljebb pár milliméterrel nagyobbak, így lesz egységes az állaguk.