Mindjárt vége a májusnak, bátran kijelenthetjük, hogy ez már a grillszezon. Körülnéztünk a boltokban, bevásároltunk paprikás, sajtos és bajor kolbászokból. Aztán mindent végigkóstoltunk, hogy önnek már csak a legjobbakat kelljen. Itt a nagy grillkolbászteszt.
Bejártuk az áruházakat és a kisebb hentesboltokat, huszonkét különböző kolbászt szedtünk össze. Nem maradt más, mint izzítani a Táfelspicc grilljét, és küldeni egy e-mailt az Origo szerkesztőségi levelezőlistájára. Hamar összeállt a tesztelők kolbászzsírra kiéhezett csoportja.
Miből áll egy jó sütni való kolbász?
Hús, szalonna (kifejezetten sok, 30-40% körüli mennyiség), só, fűszerek (akár fokhagyma). Ami ezen túl van egy grillkolbászban, az mind hosszú eltarthatóságot, erősebb színt, a rossz minőségű alapanyagnak ízt adó nagyipari adalékanyag – a többtucatnyi előre csomagolt grillkolbász közül egyedül a Tóalmási-termékek nem tartalmaztak ilyeneket.
Egy kivétellel – ez az abszolút nyertes Tóalmási, amit henteseknek szállítanak, itt érdeklődhetnek, hogy mikor és hova – minden grillkolbászt hipermarketekben vásároltunk. Az eszményi grillkolbászról és elkészítéséről szóló cikkünket itt olvashatja.
1. Zimbo Stuttgart grillkolbász – 999 Ft, 300 gramm (3330 Ft/kg)

Tapasztalt sportújságíró kollégánk jellemzése szerint pont ilyet adtak a 2006-os a foci-világbajnokságon. Nincs extra ízélmény, pár falat után kitüremkedik valami ipari aroma, többen fülön csípni vélték az állagjavítót és a tartósítószert. Akár még igazuk is lehet, mert a 89% sertés és 2% marhahúson túl elég sok adalékanyagot is tartalmaz.

Magyar gyártmány, Perbálon készül. A fűszerezésében természetesen igyekeztek németesek lenni, bár mi bátrabban adagoltuk volna a borsot – miután lenyeltük, hiányzik valami. Biztos lesznek, akik bőven belemártják mustárba, legalább az érvényesüljön.
2. Tesco Grill – 899 Ft, 400 gramm (2247 Ft/kg)

Igen, valami ilyesmit kaptunk az iskolai menzán, ha jó napjuk volt a szakács néniknek. Mivel csupán 47 sertés- és 9 százalék marhahúst tartalmaz, el kell fedni az egyéb összetevőket: a Tesco ezt sok fűszerrel és jelentős mennyiségű sóval próbálta megoldani.

A tesztelt termékek közül ez az egyik leggyengébb: sem az állaga, sem az íze nem hozza azt, amit egy vidám kerti partin szeretnénk. Benne van minden, amit a hazai virsliben nem kedvelünk, sajnos, ezt nem lehet leplezni a lilahagymás, magyar zászlós csomagolással sem.
3. Kaiser Mustáros – 499 Ft, 190 gramm (2875 Ft/kg)

Kifejezetten jellegtelen az aromája, szinte koncentrálni kell, hogy a füstíz mögött megleljük a kolbászét. Ennek annyi előnye van, hogy az adalékanyagok sem lógnak ki: ez megint az a kolbász, amihez muszáj mustárt enni.

71 százaléka hús, ezzel csupán a mezőny harmadik harmadában kaphat helyet. Jellegtelensége egyben előnye is – ha semmi más nincs a boltban, nyugodtan vegyük meg, el fog fogyni, igaz, nem halljuk majd vissza évekig, hogy „hm, a te kerti partidon volt a világ legjobb grillkolbásza!”.
4. Kaiser Mix – 499 Ft, 190 gramm (2626 Ft/kg)

Erre is igaz, ami a Kaiser mustárosára, bár itt megpróbálták a klasszikus sajtos receptet. Sajnos a felvágás után elmarad az élmény, amikor az olvadt sajtdarabok belecsurognak a szánkba a húscafatok közül. Tesztelőink szerint vagy kevés a sajt, vagy nincs elég íze. A címke szerint viszont tízszázaléknyi került bele – talán valami markánsabb aromájút kellett volna választani.

A Kaiser Mix paprikás darabjainak fűszerezése karakteresebb a társánál, de furcsa élmény volt, hogy a kolbászkákba tett paprika „késve érkezik”. Mikor már lenyeltük a falatot, akkor érezzük meg, hogy hű, ebben paprika is van. Akkor már késő, pláne, hogy kicsit keserű is – sebaj, egy korty sör, és minden elmúlik.
5. Pápai Grill Snack Mix – 649 Ft, 400 gramm (1622 Ft/kg)

Rossz élmény volt felnyitni, mert a zacskóból egyből kicsurrant a takonyszerű lé, amely a kolbászt kihúzva nyúlós csíkot is képzett. Sütés közben ez ugyan elpárolog, de az illata sem győzött meg senkit – kicsit olyan volt, mint kilencvennégyben valami büfében, valahol az ország rosszabbik csücskében.

Háromféle ízesítésű kolbász van a vákuumcsomagolásban, az ízélmény nem jelentős, hamar eltűnik a szájból. Már rég nem érzünk semmit, de a pörcökkel meg a darabkákkal még küzd a nyelv. Ha már minden belekerült a gyártósorról, kicsit még kellett volna darálni – még jó, hogy a kerti sütések alkalmával mindig van mit inni, lesz mivel leöblíteni a makacs cafatokat.
6. Tóalmási Házi Magyar – 1799 Ft, 604 gramm (2890 Ft/kg)

Mindenki, aki azon nyavalyog, hogy menten disszidál, mert ez az ország kibírhatatlan, most azonnal vegyen Tóalmási grillkolbászt, lakjon jól vele, majd ölelje meg a barátait, ha vannak. Ez a termék bizonyíték arra, hogy idehaza is léteznek csodák, sőt, van tartósítószer nélküli kolbász a boltban.

A párosával bélbe töltött rudak hüvelykujjnyi vastagok, így egyenletesen átsülnek. Ha a kellemes kéreg kialakul, belül is biztos jó – a szemnek is kedves, ahogy vágás után kiköszön a szép, paprikás zsír.
7. Tóalmási Házi Bajor – 1635 Ft, 566 gramm (2890 Ft/kg)

A bajorosban is jó a magyar: a tóalmásiak pont eltalálták, mennyi fűszer kell a húshoz, mennyi szalonna ildomos, hogy a zsír kellemesen a hátára vegye az egész miskulanciát. A minőségnek természetesen ára van, hiszen majd' a háromszorosába került egynémely tesztelt terméknek.

Ha minket kérdeznek, minden grammja megéri a pénzét: ehhez nem kérünk kenyeret, nem akarjuk mustárba tunkolni, sőt, rá sem nézzünk a sörre, hogy leöblítsük a hosszan tomboló húsízt. Akárcsak a magyaros fűszerezésű testvérébe, ebbe sem tettek tartósítószereket és állományjavítókat – e kettőn kívül nem volt más ilyen a mezőnyben.
8. Saga Füstli pulykakolbász – 649 Ft, 300 gramm (2163 Ft/kg)

Majd' mindenki volt csóró, van, aki sajnos most is az, így ha annyit mondunk, hogy lecsókolbász, tudják mire gondolunk. Ezt az ízt legszívesebben a múltból is kitörölnénk, de sajnos nem lehet, hisz a jelent is mételyezi – úgy tűnik, ez volt a vezeklés a Tóalmási kolbászok kiváltotta sikongató habzsolás után.

Az állagot sem sikerült belőni: a 62 százalék pulykahús mellett vidáman röffent a sertésszalonna és a címkén vagy öt sort elfoglaló tartósítószer és állományjavító. Jobb egyben lenyelni, akkor elmarad a kellemetlen érzés, ahogy a fogsor széléről levakarjuk a nyelvünkkel azt a valamit, aztán meg találgatjuk, ugyan mi lehetett?
9. Gyula Címeres Grillkolbász – 549 Ft, 300 gramm (1830 Ft/kg)

Aki a legrosszabbat kereste, ne olvasson tovább, csak nézze meg jól a képét, hogy soha, véletlenül se vegye meg. Ez gyakorlatilag virsli, amit savanykássá tesz valami, de ezt pár másodperc után kioltja a rossz minőségű paprika keserű aromája.

A címkéből nem derül ki, hogy mennyi benne a hús, de biztos, hogy nem túl sok – a grammokat a szójafehérje adja. Ez volt az egyetlen kolbász, amelyet többen egyből a maradékos gyűjtőedénybe pakoltak. Nekik volt igazuk.
10. Spar Regnum Sajtos – 399 Ft, 276 gramm (1445 Ft/kg)

Bevallom, mielőtt megsütöttük és a tesztelők elé tettük volna, nem sok jót vártunk tőle, de a Spar által forgalmazott Regnum Sajtos grillkolbászra mindenki egyöntetűen bólintott. Nem kiemelkedő, de vállalható.

A 85 százaléknyi hús mellé sajt és szalonna is jutott: az aromák korrektek, a falat lenyelésével sem bukkan fel semmi oda nem illő. Az állag németes: homogénre darálták, így sütés után is jól vágható marad.
11. Mecom Grill – 520 Ft, 350 gramm (1485 Ft/kg)

Itt hangzott el az a mondat, hogy nem való szájon át történő fogyasztásra. Igazából másra sem, mert a zacskót felnyitva masszív nyálkaréteg fogadott minket. Ezt a sütés előtt inkább le is mostuk, ennek ellenére mintha beitta volna magát a szövetek közé. Végig megmaradt az érzés, hogy valami nagyon nincs rendjén ezzel a szlovák kolbásszal.

Paprikás és normál változat volt a csomagban. Mindkettő 34 százaléknyi sertéshúst tartalmaz a 30 százaléknyi baromfihúspép mellett. A szójafehérje nem maradhatott el, de a címkén akadnak még olyan összetevők, amiket nem szeretnénk a tányérunkon látni.
12. Tormás Grill – 799 Ft, 300 gramm (2663 Ft/kg)

Amíg nem árultuk el, hogy ez tormás, többen felkapták fejüket a meglepő édességre. Miután ezt megszokja a nyelv, kerül egy kis húsíz meg fűszeresség is. Az állaggal nincs baj, nyugodt lelkiismerettel mondjuk azt, hogy ha jobb nincs, vigyük a kasszához.

Kettévágva a rózsaszín húsban rózsás foltok jelennek meg, úgy tűnik, a 84,7 százaléknyi sertéshús nem egyforma állaggal került a töltőgépbe. Ez azonban nem zavaró, a megsütött mennyiség elfogyott a tányérokról. Nagyjából az összes tesztelőnk egyetértett abban, hogy a Tormás grillkolbász tulajdonképpen fogyasztható, bár elég ijesztő dolog az, hogy a címkére nem írják rá, hogy ki és hol készítette.
13. Viola-Hús Mix – 999 Ft, 400 gramm (2497 Ft/kg)

Megosztotta az éhes tömeget, egyesek szerint ehető, soha rosszabbat, míg mások erős műfüstöt és zavaros utóízt fogalmaztak meg. A csomagolásba háromféle kolbászt tettek: csiliset, dijonit és kempinget. Egyik sem jobb a többinél, és a címke nem árulja el, valójában mennyi hús van bennük.

A Győrben készült kolbászok nem igényeltek hosszú sütést, hamar körbepirultak. Az élmény szintén nem tartott sokáig, az ízek hamar eltűntek. Az egyet nem értő kóstolók sem tanakodtak sokáig – a következő fogás minden vitát leállított.
14. Landhof Käse – 999 Ft, 360 gramm (3027 Ft/kg)

Aki nem evett még jó sajtos sült kolbászt, az sürgősen pótolja – ha van valami kiemelkedő az osztrák gyorsételek között a henteskenyér, vagyis a Leberkäse mellett, akkor ez az.

A linzi gyártású sajtos grillkolbász néhány tesztelőnknek elsőre meglepő volt markáns sajtosságával, de a kezdeti sokk abszolút pozitív irányba változott. 83 sertés-, 2 százalék marhahús, amelyet kiegészít a 14 százaléknyi sajt: tökéletes állag, lágy sajtpatakok, eltalált fűszerezés – ha kerti partiban gondolkodnak, ez egy előre csomagolt lehetőség.
15. Dulano – 999 Ft, 540 gramm (1850 Ft/kg)

A Lidl saját márkás terméke kellemesen fakó, tökéletesen hozza a bajoros látványt. Felbontás után sem volt nyoma nyálkának, optimistán tettük a grillrácsra. Nem kellett csalódnunk: sütve is jó illatot árasztott, késsel belevágva is figyelemre méltó volt a feszes, sűrű szerkezet. A fűszerezést eltalálták, a bors és a mustár kiérezhető, de a 90 százalékos hústartalom is korrekt.

A bajoros sápadtság végig megmarad, ha kicsit jobban megsütjük, a héja természetesen megreped, így érdemes bevagdosni – vigyázat, a túl forró rácsot ez sem kedveli, játsszunk inkább vele két perccel többet, mert szebb végeredmény kerül a tányérra.
16. Wiesbauer Dunahús Sajtos – 999 Ft, 300 gramm (3330 Ft/kg)

Elsőre németnek hat a Wiesbauer felirat miatt, de aztán megakad a szem a Dunahús betűin. Kibontás közben semmi zavaró, szépen sül, igaz, hajlamos repedni, így érdemesebb kisebb hőfokot biztosítani a rács alatt.

79 százalék hús, amihez 13,4 százalék sajt társul. Az első harapások után nőtt az optimizmusunk, de egy idő után valami furcsa, nem odavaló aroma telepedett rá a sajtra, mintha vajas-sajtos pattogatott kukoricát majszolnánk. A kolbászkák állaga viszont remek, se pörcöt, se egyéb azonosítatlan csomócskát nem találtunk benne.
17. BBQ Baromfi grillkolbász – 999 Ft, 500 gramm (1980 Ft/kg)

Ahhoz képest, hogy baromfi, nem rossz. Nyoma sincs a hazai húspiacon megszokott, csirke- és pulykavirslihez kötődő műanyag íznek. A fűszerezés kifejezetten jól eltalált, helyén van minden, öröm újabb és újabb falatokat harapni.

Ebbe nem lehet belekötni, mondta egyik tesztelőnk, és vágott egy újabb karikát. Fűszeres mustár való hozzá, ügyesen egészíti ki a kicsivel jellegtelenebb pulyka- és csirkehúst. Az állaga teljesen homogén: még jól átsütve is szeleteket vághatunk belőle, már akinek ez fontos.
18. Landhof Bratwürstel – 999 Ft, 360 gramm (2775 Ft/kg)

Az osztrákok grillkolbászát kóstolgatva új kifejezés született, a vágásélmény. Annyira jó volt felszelni, hogy körbeadtuk a kést, hogy mindenki megérezhesse a tökéletes grillkolbászállagot. El tudnak képzelni nyolc embert, aki hűzik-házik, miközben levágja a maga falatkáját?

93 százalék sertéshúst tartalmaz, ami ugyan nem tökéletes, de több itt tesztelt kolbászhoz képest férfias. A fűszerek arányát is jól belőtték az osztrákok: a mustár hosszan érezhető, és a borssal sem spóroltak, igaz, túlzásba sem estek.
19. BBQ Sajtos Grill – 599 Ft, 300 gramm (1996 Ft/kg)

Jól összerakott húsipari termék, mégis, már az első falatnál nyilvánvalóvá válik, hogy nem tudja legyőzni a Landhofot. Ízben hasonlót vártunk, mint a Dunahúsé, hiszen ezt is ők készítik az Aldi számára. Ennek ellenére nem ugyanaz a kettő: érezhetően sajtosabb, sűrűbb a BBQ, harapás után hiába keresnénk a pattogatott kukoricás mellékízt, nyoma sincs.

Ha csak Aldi van a közelben, és ott szeretnék letudni a vásárlást a hétvégi mulatság előtt, ezt vegyék meg. Csak arra figyeljenek, hogy ez sem szereti, ha túlsütik: egy pillanatra elfordulunk, és a csinos tigriscsíkos kolbászka helyett egy felrepedezett, feketés barna majomfarok vigyorog ránk.
20. Szarvas Sütnivaló vékonykolbász – 915 Ft, 286 gramm (3199 Ft/kg)

Mit is mondhatnék? Még mindig révedő tekintettel nézünk valamerre, nem nyelünk, nem nyálazunk, nem nyitjuk ki a szánkat, próbáljuk benntartani az aromát. Nógrád községben készült, és az Auchanban kapható ez a remekmű, amely 70 százalék szarvasból, harminc százalék sertésszalonnából áll. Higgyék el, más nem kell a boldogsághoz.

A rossz hír viszont az, hogy drágább az átlagnál, igaz, nem sokkal. Vannak olyanok, akik lazán megvendégelnek ilyennel egy fél falut, de engedelmükkel magamból indulok ki: veszek egy zacskóval, és falatról falatra óvatosan megesszük a feleségemmel, majd szerelmesen nézünk a másikra, és lecsókoljuk egymás szájáról a kolbászzsírt.
21. Auchan Tüzes Mix – 1045 Ft, 615 gramm (1699 Ft/kg)

Az Auchan saját termékeként kínált Tüzes Mix kifejezetten jó. Háromféle van a csomagban: paprikás-csípős, fokhagymás-borsos és marhából készült merguez grillkolbász. Mindegyik igazi húsélményt adott.

Adalékanyag itt is akad, de kimagasló a hús aránya, az összesnél 96 százalék fölötti. A merguez esetében volt, aki mellékízre panaszkodott, de talán csak a marha aromája volt neki szokatlan. A Tüzes Mix a kommersz grillkolbászok egyik legjobbja.
22. Auchan ínyenc tál – 1138 Ft, 712 gramm (1598 Ft/kg)

Ebben az összes kolbász sertésből készült, háromból egy mangalicából. A húsosság itt is megvan, olyan aromák szabadulnak fel, amit sokan nem is várnak egy sült kolbásztól. Egyik tesztelőnk csak forgatta a falatot a szájában, forgatta, de nem mondott semmit. Végül kibökte: „Ez olyan nagyon húsos!”

Igazat mondott. Optimális esetben ez lenne a normális, egy boldogabb világban a henteseink nem adnák ennél alább. Akinek van a közelben Auchan, próbálja ki. Nem csak grillen, serpenyőben sütve is finom, kiad egy jó ebédet.

Összegzés
2000 forint alatt (kilogrammra számítva) nem érdemes a grillkolbászok között keresgélni, kivétel az Aldi, a Lidl és az Auchan saját márkás habtálcás termékei, amelyek az ár-érték arányt tekintve toronymagasan teljesítettek. A többi termék ebben az árkategóriában nagyrészt kellemetlennek, érdektelennek minősült, egy részük ehetetlennek. (Fontos adalék: ha maguk töltenek, 1800 forint körül jön ki kilója. Érdemes egyszerre többet készíteni, a kolbász remekül fagyasztható.)
A legdrágább, 3000 forint körüli termékek között vásárló legyen a talpán, aki eligazodik, hiszen itt minőségben óriási a szórás. Amit nyugodt szívvel javasolhatunk, ha ennyit akarnak költeni, keressék a Tóalmási-termékeket, vagy vegyék meg a szarvasgrillkolbászt, mert a nagyipari termékek ugyanennyi pénzért tele vannak nyomva adalékanyagokkal.
Ha pedig a sajtos grillkolbász a mindenük, keressék a Landhofot.