Vágólapra másolva!
Végre itt a kovászos uborka szezonja, amikor egy kis idő és némi energia befektetésével mindenki betárazhat otthon igazán minőségi savanyúságból.
Vágólapra másolva!

A legfontosabb

Az uborka vásárlásánál kizárólag a legegészségesebb darabokat vegyük meg. Ez tényleg nagyon fontos. Ha a zöldség akár az egyik végén picit töppedt, puha, ne vegyük meg, mert kásás, pépes kovászos uborka lesz a végeredmény. Azt meg ki szereti? Persze, hogy senki!

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A méret

Személyes preferenciától függ. Van, aki a nagyobbakat szereti kovászolni, van, aki a kisebbeket. A nagyobb darabok hamarabb megpuhulnak, a kisebb, keményebb darabok sokáig roppanósak maradnak. Viszont a nagyobbakkal gyorsabban lehet dolgozni.

A tisztítás

Az uborkákat egyenként, alaposan, lehetőleg körömkefével és bő vízben mossuk meg. Mivel az uborkák a földön teremnek, egy csomó kosz és vegyszer kerül rájuk, ezek tönkrevágják a végeredményt.

A két végét kb. 1-1 centire vágjuk le, hogy ne legyen keserű.

A bemetszés

Az uborkát érdemes bemetszeni vagy fölsliccelni hosszanti irányban. Ne szeleteljük föl, hanem ejtsünk egy hosszú metszést rajta, aztán erre a metszésre merőlegesen egy másikat.

A hozzávalók

Kötelező: víz, só, kenyér, kapor, fokhagyma. Minden más opcionális, beleértve a tormát, egyéb fűszereket.

Üvegnek a célra legjobban a nagy, tíz-húsz literes befőttesüvegek felelnek meg. A legprofibb megoldás a magasított nyakú, amit kifejezetten kovászolásra szoktak használni: ide a nyakba kényelmesen elfér a kenyér.

A kenyér lehetőleg legyen jó minőségű, de működik bármivel, vizes zsömlével is. Ha nem vagyunk nagy kenyérfogyasztók, de nagy kovászolók vagyunk, érdemes venni egy nagyobb, félkilós-kilós veknit, vastag szeletekre fölszelni és kiszárítani. Ha hűvös, száraz, szellős helyen tartjuk, nem fog megpenészedni, és bármikor tudjuk kovászoláshoz használni.

A hőmérséklet

A közhiedelemmel ellentétben az erjedés megindulásához nem kell kánikula, és nap sem: szobahőmérsékleten is elkészül a kovászos uborka (tulajdonképpen télen is lehetne csinálni, ha lenne rendes kapor és uborka). A tűző nappal és a kánikulával egyébként is érdemes vigyázni: a túl nagy meleg könnyen tönkreteheti az uborkákat, amik erjedés helyett szépen megfőnek a napon.

Recept a hajtás után