Kevés ínyenc eszik ketchupot

Mustár, ketchup, majonéz címlapkép
Vágólapra másolva!
Nem szívesen bíbelődünk mustár, ketchup és majonéz készítésével, a többség inkább megveszi készen. Lássuk, melyek érdemesek arra, hogy a család elé tegyük őket?
Vágólapra másolva!

Vaktesztünkben kísérő falatkák nélkül kóstoltunk, nem volt virsli vagy kenyér – csak így tudnak igazán érvényesülni a flakonokba zárt ízek, vagy a hiányuk. Ketchupból és majonézből a hiperekben elérhető kínálatot szemléztük, mustárokból az alsó árkategóriát, kihagyva a francia, esetleg angol termékeket.

A ketchupok

Általánosságban elmondható, hogy jobban szerepelt, amiben tényleg van paradicsom. Nincs ebben meglepő, hisz a ketchup fő összetevője ez a zöldség – ha kihagyják, az okvetlenül a minőség rovására megy. Vásárláskor ne csak az árcédulát nézzék, hanem a termék paradicsomtartalmára is figyeljenek oda! Mivel ezt a gyártók nagy része kispórolja, mi egyedül a Lidl sajátmárkás ketchupját találtuk vállalhatónak. (A részletes leírást a hajtás után találja.)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A Felixet is hazavinnénk; külön kiemelnénk, nincs benne tartósítószer sem, ami ritkaság ebben a műfajban. A másik közismert termék, a Heinz sincs telenyomva adalékanyagokkal, cserébe annyira édes, hogy szinte ehetetlen, de ketchupként mindenképpen nehezen értelmezhető.

A leszerepelt termékek legnagyobb baja, hogy nincs bennük paradicsom. Ketchup néven a polcokra kerülhetnek dolgok 11 százalékos paradicsomtartalommal is, mint például a Tesco Value.

Ha megfordítják a flakonokat, rögtön átértékelődik az a kedvezőnek tűnő ár, hiszen cserébe módosított kukoricakeményítővel megfelelő állagúra fixált vizet kapnak ketchup néven, nem ketchupot.

Itt meg kell jegyeznünk: házilagos elkészítése nem is olyan nehéz.

A mustárok

Mustárok esetében az adalékanyag-helyzet kevésbé drámai, legfeljebb egy tartósítószerrel ütik fel az alapanyagot és a fűszereket. Aki kiegyezik egy fesztiválmustárral, ami egy rossz minőségű virsli és egy felvizezett sör mellé való, megtalálja a számítását az olcsó termékek között is. Aki viszont egy jó hamburgerhez keres partnert, lépjen az angol és francia mustárok felé, mert csak azok lesznek méltók a feladatra.

Minden tesztelő lelkesen ismerte fel és egy emberként szerette a Globust, ami tökéletes fesztiválmustárnak mutatkozott, sör és virsli mellé is megbékélünk vele. Nem volt bántón savas, sem kellemetlen mellékízekkel terhes, ami higgyék el, ebben a kategóriában nagy eredmény.

Ebben a fesztiválkategóriában kellemes meglepetés volt még a Tesco mustár és egy Mikado nevű termék a Lidlből.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ami annyira nem döbbentett meg minket, hogy a tesztbe véletlenül beeső, Lidl francia gyártmányú dijoni mustárja is jól szerepelt, igaz, az már egy másik liga. Szerencsére minden hipermarketben elérhetők a tesztelt fesztiválmustároknál sokkal tartalmasabb – és drágább – dijoniak is, ha erőre, ízekre, karakterre vágynak, azok között keresgéljenek!

A majonézek

A majonézek – már amennyiben ezeket a nagyon sajátos, házilag kikevert majonézre semmiben sem hasonlító termékeket lehet majonéznek nevezni – vásárlásánál arra érdemes figyelni, hogy a repceolajból készítettek finomabbak, pontosabban, azok esetében egyszer sem panaszkodtunk undorító, használtsütőolaj-ízre. Sajnos egyedül a Lidl Vita d'Or bizonyult elfogadhatónak a kóstolt termékek közül.

A teszt során még egy rendkívüli esemény történt, az Univer majonézével megismétlődött az a bizsergető felismerésélmény, amit a Globus mustár is előhívott.

Aki kíváncsi a részletekre, a hajtás után végigolvashatja az egyéni értékeléseket.