Vágólapra másolva!
Egy kicsit zavarban vagyunk, amikor beleszagolunk az első eperborba. Olyan vad előítéletekkel hajolunk a pohár fölé, hogy azt a legszélsőségesebb gondolkodású honpolgár is megirigyelné.
Vágólapra másolva!

Egy normális (szőlő) borban elsők között keressük a gyümölcsösséget (erdei bogyósok, feketeszeder, ribizli, málna, cseresznye, meggy, szilva), és amikor megtaláljuk, boldogan becézgetjük a poharat, és nem győzzük sorolni a gyümölcsösség szinonimáit. Akkor mi van a gyümölcsborban?

Mi a gyümölcsbor?

A gyümölcsbor olyan erjesztett alkoholos ital, amelyet nem szőlőből készítenek, mint a bort, hanem más, egynemű gyümölcsökből. A gyümölcsbor csak annyiban különbözik az eredeti gyümölcslétől, hogy a benne lévő, valamint a hozzáadott cukor egy része alkohollá alakul. Az úgynevezett hideg eljárással készített gyümölcsborokból alig veszik el a gyümölcs íze és zamata, vitamintartalma pedig egyes esetekben a szőlőbor vitamintartalmának akár többszörösét is elérheti.

A parasztember mindig is készítette, valamit kezdeni kellett a sok cseresznyével, meggyel, almával, körtével, és aki nem szerette a pálinkát, bort szűrt belőle. A 19. század végén, amikor a filoxéra gyakorlatilag lenullázta a hazai szőlőtermelést és borkészítést, ugrásszerűen megnőtt a gyümölcsborok iránti kereslet.

Friss, hűtött vagy fagyasztott gyümölcsből egyaránt lehet készíteni Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Hogyan készül?

A gyümölcsborkészítést is törvény szabályozza. Gyümölcsbort friss, hűtött vagy fagyasztott gyümölcsből egyaránt lehet készíteni. A gyümölcskészítményhez jóval több cukor adható, mint a szőlőborhoz, és az is megengedett, hogy a savasság tompítása érdekében vizet adjanak hozzá. Az íz fokozására citromsav, almasav, borkősav használható.

A friss gyümölcsöt megmossák, ha kell, magozzák, a hűtött vagy fagyasztott gyümölcsöt felengedik. Ezt követi a cefrézés. A gyümölcsöt felaprítják, zúzzák, ledarálják. Az így kapott massza levét kipréselik, az elérni kívánt alkoholtartalomtól függően hozzáadják a megfelelő cukormennyiséget, a savasság tompítására a vizet, és már jöhet is az erjesztés, amely fajélesztővel történő beoltás után zárt térben, hő- és széndioxid-elvezetés mellett történik. Végül derítik és szűrik.

Alma és körte esetében 1 kg gyümölcsből legfeljebb 0,75 liter bor készülhet. Fontos, hogy a késztermék tényleges alkoholtartalmának legalább 60%-a az adott gyümölcsből származzon. Egyéb gyümölcs esetében 1 kg gyümölcsből legfeljebb 1 liter bor készülhet, és alkoholtartalmának legalább 50%-a az adott gyümölcsből kell, hogy származzon.

Ki a célközönség?

Az egyik gyártó értékesítő munkatársa szerint a fiatalok és nők az első számú célcsoport. Azok, akik még keresik a helyüket az alkoholtérképen, még nem tudják, melyik a nekik való ital. Elképzelhető, hogy a gyümölcsbor az ugródeszka a málnaszörp és a vörösbor között, vagyis a gyümölcsborfogyasztók egy részéből előbb-utóbb (szőlő)borfogyasztó válik.

A gyümölcsbor drága. Fél liter belőle cirka 1600 és 3000 forint között mozog. Ennyiért remek szőlőből készült borokat lehet kapni. Mi szól mégis a gyümölcsbor mellett? Az égvilágon semmi. Legfeljebb azoknak tetszhet, akik a borban is az édességre vágynak.

Persze lehet, hogy ők sokan vannak, és a végén még igaza lesz sokat látott rocker kollégámnak, aki szerint 2015 akár a gyümölcsbor éve is lehet. A magam részéről azért hadd adjak hangot mélyről jövő szkepszisemnek!

Kóstolt tételek (kóstolási sorrendben).

Ezeket teszteltük Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Német bajor eper bor (Erdbeerwein)

Lassan nyíló illata kompót vodkával, esetleg gyenge meggylikőr. Az eperízt keresni kell, de előbb-utóbb előkerül, bár inkább tűnik aromának, mint természetes eperíznek. Van benne sav, édessége csak azok számára lehet émelyítő, akik hosszabb ideje nem ettek már cukrot. Alacsony alkoholja (8,5%) is közrejátszik abban, hogy testetlen, vizes, üres a korty. A harmadik is.

Német bajor cseresznyebor (Kirschwein)

Határozottan cseresznyeillata van, ennek örülünk, de lelkesedésünket itt el is vágták. Édes is, savas is, vizes is, üres is. Bármit, csak ezt ne!

Mókos meggybor 2013

Illata vörösborokat idéz, hány shiraz, tempranillo és cabernet sauvignon ontott már hasonlót! Az első benyomásokat felülírja a tiszta alkoholos meggy, még a magzamatot is érezni, nem csak az illatban, az ízben is, amely egészen borszerű, finoman csípős tanninnal, telt, vastag testtel, pikáns, tökös savakkal és komoly (13%-os) alkoholtartalommal. Ez a bor tesztünk abszolút győztese.

Tesztünk abszolút favoritjai Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Psenyeczky Feketeribizli 2013

Nekem cabernet sauvignont, másoknak a napon kint felejtett mosatlan műanyag kannát idézte az illat. Akárhogy is, a fekete ribizli a maga nyers, rusztikus, földes aromájával ott van a pohárban. A 0, 5 literes palackokat záró viaszpecsét a gyártó szerint tetszetős, és egyben garanciát is jelent. Szerintünk egyszerűen csak idegesítő parasztvakítás, ráadásul egyetlen üveget sem lehet úgy kinyitni, hogy a viaszból ne kerüljön morzsalék a palackba, onnan meg a pohárba. A bor amúgy a gyulai IV. Nemzetközi Gyümölcskészítmények versenyén aranyérmet kapott. Tanninos, savas, mégis lágy utóíz marad a szájban. Egy kicsit vékonynak érezzük.

Psenyeczky Pirosribizli 2013

Visszafogott illat, nem ugrik a nyakunkba a ribizli. Ízben ott a gyümölcs, mégis művinek tűnik. Nekünk nem jön be.

Psenyeczky Szamócabor 2013

Behízelgő, meleg lekváros illat, a szamóca nagyon ott van illatban, ízben, a szörpös gyümölcsösség mellett a régi vásári kakasos nyalókák égetett cukorízét hozza.

Psenyeczky Málnabor 2013

A legkönnyebben azonosítható gyümölcs, olyannyira karakteres, hogy mindenki vakon fölismeri. Van benne egy kis földes-virágos, a szőlőborok világából ismert karakter, amivel leginkább pinot noirban találkozhatunk. Íze egészen borszerű. Szerethető, tiszta ital azoknak, akik a málnaszörpön túl némi izgalomra vágynak.

Psenyeczky Kajszibor 2013

Kajsziból jó pálinkával se nagyon találkozunk, de úgy tűnik, gyümölcsborban is nehéz belőle valami igazán dögöset kihozni. Illata az iskolai kompótleveket és némi illatosított mosogatószert idéz. Kimondottan nem szerettük.

Psenyeczky Körtebor 2013

Milyen ember az, aki körtéből nem pálinkát főz, tette fel a költői kérdést egyik kóstolótársunk. Amúgy a bor teljesen rendben van, körtének körte, sőt vilmosillata van, szép savakkal megtámogatva. Biztos van olyan étel, desszert, amibe szívesen használnánk. Így önmagában, desszertborként inkább választanánk egy jó tokaji kései szüretelésű bort vagy édes szamorodnit, körtét éppenséggel abban is találunk.

Mókos Szilvabor 2013

Ha vakon kóstolnánk, azt mondanánk, direkt termő szőlő leve, mondjuk otellóé. A szilva amúgy merlot-t idéz, ha nem tudnánk, hogy szilvabor, el is bizonytalanodnánk, de csak egy pillanatra. Mert a gyümölcs aztán tombolni kezd, a 12, 5% alkohol mögött szép, tartalmas struktúra húzódik. Tanninja, sava, gyümölcsössége harmonikusan épül egymásra. Egy vadhúsos vacsora végén érdekes színfolt lehetne.

Főzni jó lehet

Kóstolás közben felmerült bennünk, hogy ez a termékcsoport a konyhában akár érdekes is lehet, legalábbis a fanyarabb, összetettebb, jobb tételek. Húst pácolni, mártásokat felönteni, gyümölcslevesekbe fogjuk kipróbálni a tesztelés során legjobbnak értékelt borokat és az eredményről külön beszámolunk.