Babázós Betti, kit nézel te hülyének?

Málnaszörp címlapkép
Vágólapra másolva!
A gyerekek imádják, a nagyok is megisszák, a málnaszörp része a felnőtté válásnak. Akinek szerencséje van, a nagymama készít neki, amiben minden köbcenti szeretetet, gondoskodást és tapasztalatot jelent. Akinek nem, bolti szörpöket iszik – ebből is létezik fogyasztható, igaz, manapság könnyebben futunk bele egy ihatatlan vegyipari szörnybe, mint valami finomba.
Vágólapra másolva!

Körbejártuk a hiper és szupermarketeket, és féltünk, egyik sem lesz tömve minőségi biotermékkel - nem tévedtünk. Ennek ellenére összevásároltuk, amit értünk, majd konyhánkban megszerveztük a szokásos kis kóstolgatós szeánszot, ahol több élelmiszeripari trükköt találtunk, mint eddig bármely termékcsoport esetén.

Málna feliratok mögött csak aroma készítette málna íz, mert a szabályozás szerint ez rendben van.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Mit enged az Élelmiszerkönyv?

A termékről a Magyar Élelmiszerkönyv MÉ 2-33/1/02 szakasza rendelkezik. Ez alapján a gyümölcsszörpöt friss vagy tartósított gyümölcsléből, sűrített gyümölcsléből, gyümölcsvelőből vagy ezek keverékéből cukor és adalékanyagok hozzáadásával állítanak elő. Egyéb összetevőkként az Élelmiszerkönyv megengedi a cukrot, a keményítőhidrolizátumokat, adalék-, aroma-, ízesítőanyagokat és ivóvizet.
A gyümölcsszörpöknek legalább 33% (m/m) gyümölcslevet vagy gyümölcsvelőt kell tartalmazniuk. Sűrített gyümölcslé felhasználása esetén az adagolt mennyiséget át kell számítani az eredeti gyümölcslére. Az ízesített gyümölcsszörpök esetén az ízre való utalást „...ízű gyümölcsszörp” kifejezéssel kell megadni. Ha a színjavítás céljából a hozzáadott lé mennyisége a 10% (V/V)-ot nem éri el, akkor a terméket nem kell vegyes gyümölcsszörpként megnevezni, de a “…lével színezve” kifejezést kötelező feltüntetni.
A víz- és kivonat alapú szörpöt cukorszirupból ízesítő- és adalékanyagok hozzáadásával gyártják. A felhasználható összetevők a következők lehetnek: növényi kivonatok, gyümölcslevek, illetve -sűrítmények, cukrok, keményítőhidrolizátumok, adalék-, ízesítő-, aromaanyagok és ivóvíz.
Ha a szörp aromával készült, a megnevezésnek tartalmaznia kell a jelleget adó aroma nevét az„...ízű szörp” szavakkal összekapcsolva. Kivonat alapú szörp esetében a megnevezést az ízesítő növényi anyag nevéből és a „…szörp” szóból kell képezni. Az egyéb ízesítésű szörpök esetén a jelleget adó ízesítőanyagra utaló név vagy a fantázia név mellett a vízalapú szörp kifejezést is fel kell tüntetni.

Az adalékok között azoszínezékek, gyerekekre károsan ható vegyianyagok is kerülhetnek a szörpökbe, pedig kik isszák leginkább a szörpöket? A gyerekek.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Legjobbat nem tudtunk kiemelni, legrosszabakat igen, a Sconto, Fizzi vagy Rózsika néni márkájúakat.

A nagy trükk a málna, íz nélkül

A gyümölcsszörpnek legalább 33% (m/m) gyümölcslevet vagy gyümölcsvelőt (gyümölcspürét) kell tartalmaznia, a málna ízűnek nem, annyira nem, hogy az akár 0% is lehet, szokott is annyi lenni, több tesztelt termékünk sose látott gyümölcsöt, csak aromát.

A gyártók egy része a cimke elején annyit ír: MÁLNA és ott a gyümölcs képe, és az összetevőknél, szemérmesen, apró betűvel szedve található, ez bizony csak egy málna ízű kemikália. Ez így a hatályos törvények szerint teljesen rendben van, ne kapkodjon senki bevásárlás közben, ne vigye magával figyelemelterelő gyerekét, igaz?

Azt persze nem felejtik el feltüntenti, hogy tartósítószer mentes, csak az a fránya íz, az nem fér ki a frontvonalra.

Ez itt egy málna ízű szörp, gondolták volna? 23% alma, 10% málnatartalommal. Babázós Betti kit nézel hülyének? Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ezért bármilyen szörpöt vásárolnak, alaposan tanulmányozzák a termék összetevőit, mert egy különösen rossz minőségű, legalizált átverésekkel vastagon terhelt termékcsoportról van szó.

Ebben a termékben egyáltalán nincs málna. Önök látják valahol a cimke elején az ízű feliratot? Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Csináljanak inkább otthon, nem bonyolult, itt egy príma recept. Persze, hogy drágábbra jön ki a bolti tömegterméknél, de hát magunk isszuk, a gyerekeink poharába töltjük, és a málnaszörp nagyon nem szükséges az élethez, miért is innánk belőle műt?

10% alma, 0,5% sárgarépa. Málna? 0% Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Lapozzanak, lehull a lepel a szörpökről.