A legbizarrabb belsőség is finom

kucura malactartó címlapkép
Vágólapra másolva!
Amikor az ember egyik barátja malactartót akar, akkor szerzünk malactartót. Meg is főztük, és meg is ettük.
Vágólapra másolva!

Egy szélsőséges alapanyag mindig sok izgalmat jelent, még akkor is, ha jobban kidolgozott beszállítói köröm van, mint egy közepes étteremnek. A malactartón viszont még ők is kiakadtak, persze annyira azért nem, hogy Gál Józsi ne tudjon szerezni öt kilót, amit nagy pfujolás és tihülyékvagytokozás közepette adott oda.

Ott álltam a tripla nejlonzacskóba kötözött csúszós és erősen belsőségszagú képlettel, amelyet egy sisakhálóval próbáltam rögzíteni a tankon. A sisakháló méretes lyukai az első kanyarban oldalra engedték a zacskót, a húslé végigfolyt a tankon, és a térdemre csöpögött.

Jójó, de mi az a malactartó?

A nőivarú sertés szaporítószervei. Úgy mindenestül, ami odatartozik.

A zacskót végigfolyattam még egy irodaházon, majd egy vízzel teli mosogatóba löktem. Akkor Árpád kolléga már lelkesen hívta valami cigány séf haverját, akinél ő már evett malactartót, mert azt a cigányok tudják hogyan kell megfőzni. Írtam már a cigány gasztronómiáról és széles körű alapanyagkészletéről, a malactartó ott is előkerült, igaz, csak egy szóra. Árpád haverja lecsósan ajánlotta, ezen annyira nem lepődtem meg – a cigány konyha, vagy legalábbis, amit nagyjából annak neveznek, erősen lecsóközpontú –, de a malactartóprojektet elindító férfi egy borsos-zsíros receptet említett, maradtunk is ezen a csapáson.

Itt már száradnak a hirtelen átmosott tartók Forrás: Táfelspicc

De egy mosás persze nem volt elég.

Többször váltott vízzel még sokszor átmostuk Forrás: Táfelspicc

A mosás a malactartó esetében legalább annyira fontos lépés, mint pacal vagy vese feldolgozásakor. A malactartónak erőteljes belsőségszaga van, amitől meg kell szabadítani, ehhez elég sok víz és két kéz. A szag főzéskor ismét előkerül, de a végeredményt már nem rontja el.

Aki a belsőségeket szereti, a malactartót is szereti.

Blue hour malactartóval Forrás: Táfelspicc

A recept egyszerű. A malactartó fodrait feldaraboltuk, és annyi vízben, amennyi bőven ellepte, egy darab zsírral feltettük főni egy bográcsban. A zsírt elmatekoltuk, túladagoltuk, a tapasztalatok alapján 1 kg tartóra elég lenne 10 dkg. Rengeteg fokhagymát daraboltunk bele, és megborsoztuk. Sózni csak a végén szabad.

Fő a tartó Forrás: Táfelspicc

Amikor elfőtte a levét, zsírjára kell pirítani, hogy némi ropogós kérget kapjon. A tartó úgy a negyedére esik össze, ezzel érdemes számolni.

A malactartó és a zsír Forrás: Táfelspicc

A végeredményt kenyérrel ettük meg. Az íze semmihez sem hasonlít, de egyértelműen egy belsőség, és nagyon határozottan sertéskarakterű. Az állaga szintén a belsőségek sajátos, ruganyos világát idézi, tehát finom.

Hami Forrás: Táfelspicc