Szardíniák guargumival

paradicsomos hal címlapkép
Vágólapra másolva!
Azonosíthatatlan lebenyek, gumis paradicsommassza az egyik oldalon, tökéletes halszeletek, finom fűszeresség a másikon. Az árkülönbség több mint ezer forint, pedig ránézésre majdnem egyformák a paradicsomos szardíniák.
Vágólapra másolva!

A múltkori olajos halak után többen nekünk szegezték a kérdést, mikor teszteljük a paradicsomos változatokat? A válasz: most. Végigmentünk a nagyobb boltokon: Lidl, Aldi, Tesco, Auchan, és megvettük, amit találtunk. Kontrollcsoportnak most magunkhoz vettünk egy delikátüzletben vásárolt különlegességet is.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ebből a fajta halkonzervből nincs akkora kínálat, mint natúr társaikból, a polcokon legfeljebb egy-kétféle szardínia akad, amit kiegészít pár paradicsomos hering.

Tucatnyit szedtünk össze, kifényesített villával sorakoztunk, hogy megtudjuk, melyik a legfinomabb. Utólag kiértékelve a legjobban akkor jártunk volna, ha a két legdrágábbat felbontjuk, majd hazamegyünk. Mi azonban mindet feltéptük, és nagyot csalódtunk: mivel a paradicsomszósz megengedi a vegyipari kutyulást, a gyártók nem is hagyják ki ezt az adu ászt.

Ehetők, vagy sem?

Guargumi, xantángumi, keményítő, ízfokozók, minden van. Gluténérzékenyeknek és egyes diétákat fogyasztóknak fontos információ, hogy a paradicsomos halkonzervek nagy része tartalmaz búzalisztet vagy egyéb sűrítőanyagot, ezért itt is igaz az alapszabály, hogy meg kell nézni a címkét, mert ha túl hosszú a lista, ott bajok vannak. Komolyak.

A halak minősége sem egységes: kaphatók modellszépségűek is, meg olyanok is, amelyek dobozában úgy fekszenek az egymásra hajigált tetemek, mint egy tömegsírban. Az sem igaz, hogy ami olcsó, az rossz – voltak meglepetések.

Adalékanyagoktól mentes kevés van

Az egy tucat tesztelt termék között ezek voltak mentesek élelmiszer-ipari adalékanyagoktól és búzaliszttől, egyéb sűrítőanyagtól:

  • Armorial
  • Almare
  • Nixe
  • Nuri
  • La Belle Iloise

Nem meglepő, hogy az Almare kivételével pont ezek a termékek nyerték meg az íz és az ár-érték arányú értékelést is. Nincsenek csodák, a pocsék alapanyag adalékoktól is pocsék marad.

Önök tudják, mi ez? Az Almare-dobozban találtuk, és nem mertük megkóstolni Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ár-érték arány

Azt hittük, az olajosok között kiválóan szerepelt Armorial dobogós lesz, de nem: a Lidlben talált Nixe könnyedén letaszította, pedig a múltkori összehasonításban nem szerepelt túl fényesen ez a márka. A második helyen – és itt óriási különbség van a dobogó két foka között – a portugál Nuri végzett, míg az arany a La bella Iloise Sardines-é. Az utóbbiak sajnos nagyon drágák, de nem blöff van az árképzés mögött, valóban remekművek. Az Armorial most a negyedik helyre szorult, és ezzel be is zárult az ajánlható paradicsomos halkonzervek sora.

A rosszabbak között a legrosszabbakat nem nehéz kijelölni: az Aldi Almaréja – annak ellenére, hogy nincsenek benne adalékanyagok – nálunk leszerepelt, nem titkoltan az azonosítatlan valamitől, ami a halak között volt. A lista végén még a kerekdobozos Twist és az Atlantik sorakozik – egyiket sem ajánljuk jó szívvel senkinek.

Lapozzanak, jön a részletes kiértékelés!