4,5 milliós bírság egy pékárus üzletláncnál

Vágólapra másolva!
Be nem jelentett alkalmazottak és igazolatlan eredetű árukészlet miatt 4,5 millió forintos bírságot szab ki a Nemzeti Adó és Vámhivatal egy külföldi tulajdonú, pékárut forgalmazó üzletláncra. Vizsgálják, mennyi bevételt titkolt el a cég - közölte a NAV hétfőn. 
Vágólapra másolva!

A NAV közleménye szerint "sorozatos és súlyos szabálytalanságokat tapasztaltak" egy külföldi tulajdonú üzletláncnál, amely országszerte pékárut forgalmaz. A NAV munkatársai a társhatóságokkal - például a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal és a megyei kormányhivatalokkal együtt - több helyen és több napszakban vizsgálták a külföldi pékséget, amelynek szabálytalan működéséről több forrásból is értesültek a revizorok. Az ellenőrzés-sorozatban öt régió revizorai vettek részt, és összesen 170 ellenőrzést végeztek, aminek több mint a negyede valamilyen szabálytalanság megállapításával végződött.

A NAV munkatársai ellenőrizték a foglalkoztatottak társadalombiztosítási bejelentését, a pékáruk alapanyagainak beszerzési forrásait, a próbavásárlások során pedig azt vizsgálták, hogy a cég teljesíti-e az online pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos kötelezettségeit. A jelentős köztartozást felhalmozó üzletekben délután megkezdődött a végrehajtás is, amit az online pénztárgép adattárházban található forgalmi adatok nagyban megkönnyítettek, ugyanis az aktuális készpénzállományról is képet kaptak a NAV munkatársai - olvasható a közleményben. Hozzátették: több mint 1,7 millió forint készpénzt, valamint több mint 50 millió forint értékű ingóságot foglaltak le az üzletláncnál.

"Az akció eredményei megalapozták az utólagos ellenőrzéseket, amelyek kiderítik az eltitkolt bevételeket és az ezekből adódó adókülönbözetet" - tették hozzá. A tájékoztatás szerint az elvégzett 170 ellenőrzés több mint negyede valamilyen szabálytalanságot állapítottak meg, a mulasztási bírság összege várhatóan meghaladja a 4,5 millió forintot, valamint két üzletben, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása és igazolatlan eredetű áru forgalmazása miatt 12 napos üzletzárás várható.

A NAV a jövőben is szervez hasonló országos, illetve több régiót érintő ellenőrzési akciókat, amelyek egy-egy adóalanyi kört, egy meghatározott tevékenységet vagy termékkört érintenek.