Megéri a drága mascarpone?

2014.07.22. 14:41

Nincs egyszerűbb nyári desszert, mint a friss gyümölcsök kikeverve mascarponéval, de melyik mascarpone az igazi? Ezt a megnyugtató mértékben kiegyensúlyozott minőségű és adalékanyagokkal nem terhelt termékcsoportot szemléztük.

A Milano mellől származó mascarpone, bár őshazájában, Olaszországban a legnagyobb szívnyugalommal nevezik sajtnak, egy tejsavas alvasztású tejszín, amelyet otthon is elkészíthetnek. A teljes tejszínt lassan melegítik fel 90-95 fokra, 1% citromsavat adnak hozzá, amelytől sűrűvé válik. A megalvadt masszát 6-7 óra alatt szitákon csöpögtetik le, és 350-500 grammos dobozokban forgalmazzák. Mivel nem tartalmaz állati eredetű oltóanyagot, vegetáriánus diétákban is alkalmazható.

MascarpónikForrás: Táfelspicc

Mivel ilyen egyszerű, nem érlelt, és nem is tartalmaz adalékanyagokat, a végeredményt a felhasznált tej, illetve az abból készült tejszín íze határozza meg. Zsírtartalma 40% körüli - nem szárazanyagtartalomra, hanem teljes tömegre vetített zsírtartalom-, ezt a bolti termékek meg sem közelítik. A mascarpone szárazanyag-tartalma 40-45%.

A száraz tények 

A boltban található termékek mind mentesek voltak a szükségtelen alapanyagoktól, így külsőre csak az ár és a zsírtartalom különbözteti meg őket. 

Nincsenek benne fölösleges adalékanyagok, zselésítő lisztek.Forrás: Táfelspicc
  zsírtartalom a szárazanyagban ár/kg
Szarvasi min. 80% 2692 ft
Milfina 85% 1598 ft
Lovilio 78% 1596 ft
Goldsteig 82% 2796 ft
Auchan min. 80% 1590 ft
Despar 78% 1596 ft
Tesco min. 80% 2316 ft

Nem csak a drága a jó, de az a legjobb

Egyértelmű győztes a Goldsteig lett, ami az egyik legmagasabb zsírtartalmú és a legdrágább termék volt a tesztben. Zsíros, selymes állaggal és édeskés, jól felismerhető, enyhén sajtba hajló ízzel vert mindent. A másik két drágább mascarpone közül a Tesco saját márkása túl lágy állaga és jellegtelensége miatt bizonyult a legkevésbé jónak. A Szarvasiban pedig nem fedeztünk fel semmiféle olyan jegyet, ami hozzáadna ételünkhöz, és ezt az ártalmatlan alapszintet olcsóbban tudják a Spar és az Auchan sajátmárkás mascarponéi. Hiba nincs bennük, de megkülönböztető karakter se sok. 

Az ár-érték arány győztes a Lovilio lett, enyhén édes, tejes ízével. A Milfina kissé meglepett minket, sárgás színe miatt is kilógott a sorból, de a tehénistálló szalmás karaktere is kicsit túl van benne lőve, viszont sós fogásokba nagyon jó választásnak tűnik ezzel a mascarponénak túl erős ízzel.

Ami viszont a lényeg, hogy végre találtunk egy termékcsoportot, ahol egy tesztelt márka sem lógott ki a sorból, mindegyik olyan volt, amit elvárunk, amilyennek lennie kell egy mascarponénak, és ez nagy öröm. 

Persze baj azért itt is van.

Vigyázat, van kamu mascarpone is a placcon!

A mascarponék között árult és nagyon nagy betűkkel szedett mascarpone feliratos mascarpone krém minden, csak nem mascarpone, hanem egy utóhőkezelt cukrászati és gasztronómiai készítmény.

Ez nem mascarponeForrás: Táfelspicc

 Az összetevői listáján láthatják, ez egy adalék és sűrítőnyagokkal felnyomott helyettesítő termék, ami még olcsónak (1938 ft/kg) se mondható. Fogadják el, light mascarpone nincs, legfeljebb kellemetlen utánzat, vagy készítmény, vagy mi ez.

Ez nem mascarpone, csak úgy néz ki, és oda is helyezik ki a boltban, legyenek óvatosak!Forrás: Táfelspicc