Melyik a legjobb epres joghurt?

2014.07.27. 10:24

A joghurt része az életünknek. Az emberek fejében van valami ködös elképzelés, hogy kell a szervezetnek, ezért vesznek maguknak és a gyerekeiknek egy ízesítettet, gondolva, legalább ilyet is egyenek, ne csak a csokoládét meg a chipset zabálják egész nap.

Pedig majdnem teljesen mindegy, hiszen a kevéske tej mellett annyi cukor és édesítőszer, annyi aroma és színezék van a legtöbben, hogy amit megnyerünk az egyik oldalon, azt lenullázzuk a másikon. Sajnos ebben a piaci szegmensben is pusztít a piac általános igénytelensége, amit előszeretettel kennek a fogyasztók vékony pénztárcájára, miszerint:

joghurt + eper = eperjoghurt,

nem működik. Az élelmiszeripar szerint ez működik:

joghurt + cukor + eper + glükózszirup + aroma + guargumi + pektin + rengeteg akármi = eperjoghurt.

Nincs ez így rendjén.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ideális esetben az ember vesz fél liter natúr joghurtot, majd elkészíti, nem kell bele semmi más, csak két dolog, joghurt és eper, nem való abba se cukor, se festék. Ha így járunk el, akár még jót is teszünk az emésztésünkkel.

A boltiak esetében viszont ritkán van így, ott a képletet szükségtelen sűrítőanyagok terhelik sok eper helyett.

Mire figyeljenek vásárláskor?

A zsírtartalomra mindenképpen, a magasabb természetes zsírtartalom több ízt jelenthet.

Ne hagyjuk magunkat átverni! Gyakran úgy tüntetik fel, hogy az összes X százaléka eperkészítmény, amelynek viszont csak Y százaléka eper. A vásárló csak rápillant, ó, milyen magas szám van a gyümölcs neve mellett. Már teszi is a kosárba, aztán otthon jön a csalódás. Tehát az eperkészítmény-tartalom nem egyenlő az epertartalommal.

Az Élelmiszerkönyv szerint a savanyú tej- és tejszínkészítményben az ízesítésre használt anyagok tiszta gyümölcs-, zöldség-, illetve mézhányada a végtermékben legalább 4% (m/m) kell, hogy legyen. Ha az ízesítőanyag mennyisége nem felel meg az adott termékcsoportra/termékre előírt minimális mennyiségnek, vagy kizárólag aromával ízesítették, akkor a megnevezésben csak az „ .......ízű” kifejezéssel szabad utalni a jellegre – tesztünkben ilyen termék nincs, mind epres. Pontosabban, magyarul: mindben van valamennyi eper.

Melyikben mennyi eper és zsír van, és mennyiért?

A termék neve Tömege Ára Ár/kg Összetevők száma az epren és a joghurton (tej plusz joghurtkultúra) kívül Zsírtartalom (%) Epertartalom (nem készítmény, EPER)
(%)
1. Cserpes 250 g 290,00 Ft 1 160,00 Ft 1 4
2. L. Actiens 500 g 397,00 Ft 794,00 Ft 5 3,5 8,8 
3. Frankenland 125 g 109,00 Ft 872,00 Ft 9 1,5
4. Tesco Value 375 g 169,00 Ft 434,00 Ft 9 2,7
5. Mizo Flört 150 g 115,00 Ft 766,00 Ft 10 5
6. Desira Premium 200 g 99,00 Ft 495,00 Ft 7 2,6 15 
7. Auchan 150 g 68,00 Ft 453,00 Ft 12 2,4 5,2 
8. Bauer 100 g 79,00 Ft 790,00 Ft 7 2,4 nem derül ki 
9. Milbona 250 g 129,00 Ft 516,00 Ft 5 1,7 12 
11. Danone Activia 125 g 99,00 Ft 792,00 Ft 4 2,6 8,4 
12. Sole Update 1 150 g 119,00 Ft 793,00 Ft 12 2,5
13. Riska Jóóó 375 g 239,00 Ft 637,00 Ft 13 2,5 5,2 
14. Olma Bio 150 g 197,00 Ft 1 313,00 Ft 6 2,5
15. Nöm Mix 180 g 199,00 Ft 1 105,00 Ft 3 3,2 11 
16. Bio Kecske gyümölcs 340 g 1 399,00 Ft 4 114,00 Ft 1 2 nem derül ki, de tapasztalataink alapján sok van benne 
18. Zott Jogobella 1000 g 629,00 Ft 629,00 Ft 5 3,5 nem derül ki 
19. Müller Mix 150 g 217,00 Ft 1 446,00 Ft 11 5 11,9 
20. Milbona 150 g 139,00 Ft 926,00 Ft 10 3,5 11,5 
21. Sunny 120 g 199,00 Ft 1 658,00 Ft 22 5
22. Landliebe 150 g 229,00 Ft 1 526,00 Ft 4 3,1 12 
23. Mövenpick 150 g 299,00 Ft 1 993,00 Ft 6 14 8% eper, 6% gujáva 
24. Bakoma Grecki 145 g 199,00 Ft 1 372,00 Ft 5 6 nem értelmezhető világosan a címke 

Az összehasonlítás egyértelmű győztesei a Mövenpick és a Cserpes lett, amelyek mögött a Landliebe, az Olma Bio és a finom, de félelmetesen drága Bio Kecske sorakozott fel.

A Nöm, Bakoma vagy a Bauer korrektek, a Zott Jogobellával együtt.

Vannak vesztesei a tesztnek, ilyen a Riska Jóó és a Norbi Update1.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

 

Mi lehet a joghurtban?
A joghurt gyártásához a Streptococcus salivarius subsp. thermophilus és a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus tenyészetét használják fel. Ha a termék előállításához a fő jelleget meghatározó kultúra mellett egyéb kultúrát is használtak, az erre való utalás megengedett, mint például Bifidus joghurt. 

A natúr joghurtokban felhasználható anyagok 
 
Tehéntej vagy más tejelő állat (például juh, kecske) teje, tejsűrítmények vagy ezek keveréke 
Tejszín
Vaj 
Tejpor 
Víz 
Étkezési só 
Savópor 
Tejfehérje-koncentrátum
Savófehérje-koncentrátum
Étkezési kazeinátok 
Tejeredetű ásványi anyagok 
Prebiotikumok 
Mikrobatenyészetek 
 
Ízesített joghurtokban a további anyagok használhatók:
 
Cukor 
Méz 
Fűszerek 
Gyümölcs, zöldség és készítményeik 
Egyéb élelmiszer-készítmények 
Aromák 
Adalékanyagok
 

Lapozzanak, jönnek a részletek!

Előző
  • 1
  • 2
Következő