Azt hitte, egyik mosogatószivacs olyan, mint a másik? Tévedett!

Mosogatószivacs címlapkép spongya
Vágólapra másolva!
Van, aki legszívesebben eldobná a használt edényt, annyira utál mosogatni. Régen cselédet vagy rabszolgát tartottak, a modern kor embere pedig mosogatógépet vesz. De mit használjon az, aki kézzel mosogat?
Vágólapra másolva!
Forrás: Origo

A Táfelspicc a kézilányok oldalára áll, hiszen szerkesztőségi konyhánkban mi sem használunk gépet, nap mint nap (igazából havonta egyszer...) feltűrt ingujjal sikálunk. Gyakori a hiperkoszos edény, sőt, nem vagyunk tökéletesek; van, hogy odaég ez-az. Most rákészültünk (nem készültünk rá, mivel havonta egyszer mosogatunk), pár napig gyűjtöttük a rékast, építettük a tányérhalmot.

Szeretik a kék-sárga színkombinációt Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Mikor elérkezett az idő, összegyűjtöttük az országos hálózattal rendelkező üzletekben kapható mosogatószivacsokat. Magunk sem voltunk biztosak benne, hogy lesz-e bármi különbség, megállapítható-e egyik vagy másik használati előnye. Pedig lett, hisz semmi sem egyforma.

Az igazi szivacsok

A szivacsok eredetileg nem a mosogatóvízben, hanem a tengerben éltek: az aljzathoz rögzült, gyakran telepeket alkotó állatok. Szerkezetüket annak köszönhetik, hogy testükön állandóan víz áramlik át. Bennük központi űrbél található, amit csatornarendszer köt össze a felületükön lévő likacsokkal.

Szerves törmelékekkel és apró élőlényekkel táplálkoznak. Nem törődnek a szombat esti randival, ivartalanul és ivarosan is képesek szaporodni. Magyarországon is élnek: a Balatonban megtalálhatók a törékeny, tavi, folyami és a balatoni szivacsok is.

Konyhai és egészségügyi cikként az Euspongia- és Hippospongia-nemekbe tartozó szivacsfajok tisztított szaruváza terjedt el. Gyűjtésük tavasszal történik: a halászok merüléssel vagy csónakból, hosszú villás rudakkal emelik ki őket. Ezután tisztítják, majd fertőtlenítik. A legfinomabb és legdrágább a szíriai szivacs. Mivel a vizekben élő állatok képtelenek lennének az emberi igényeket kiszolgálni, ezért a vegyipar fejlődésével átálltunk a szintetikus szivacsra, jelenleg a világ igényének 99 százalékát műanyaggal fedezzük.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Óriási eltérések vannak

A Vileda prémiumszivacsot árul, amelynek darabja 150 forintra jön ki, míg az aldis, ami igazából ugyanazt tudja, 33-ba kerül, hisz náluk egy hatos csomag kétszáz. Tesztünk során kiderült, hogy az sem mindegy, milyen alakú, milyen vastag, és van-e rajta perem.

Úgy tűnik, nehéz, vagy nem érdemes nagyon új dolgot kitalálni. Itt már mindent feltaláltak, hiszen az alapkövetelmények világosak. Legyen egy kis fogóperem, erős dörzsrész és jó nedvszívó képességű szivacs. A legjobb a két említett Vileda és a Suprawisch volt. Mindkettő hagyományos téglatest; az ívelt oldalúak, mint Multy Jumbo nem igazán váltak be. A design inkább a szemnek szól, mintsem a praktikumnak.

Az Multy Eco szivacsa aranyos ötlet, hasznos dolog újrafelhasznált anyagokból készíteni egy spongyát, igaz, a használhatóságon még lenne mit javítani.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Lapozzanak, süllyedjenek velünk együtt a finom, habos, alul zsírosan gedvás mosogatóvízbe, a 2. oldalon a részletes értékelés következik.