Napi egy üveg bort ivott a király

2014.08.19. 13:28

Napi egy palack bort ihatott élete utolsó éveiben III. Richárd angol király - derült ki az uralkodó fogának és csontjainak izotópos elemzéséből.

 

Különleges vad szárnyasokat, hattyút, darut, gémet és kócsagot is fogyasztott - idézte a BBC hírportálja a British Geological Survey (BGS) és a Leicesteri Egyetem kutatását. A szövetmintákat a hajdani uralkodó lábszár- és combcsontjából, bordájából és fogából vették, miután a maradványokat 2012-ben Leicesterben megtalálták és feltárták.

III. Richárd, National Portret Gallery LondonForrás: AFP/Leon Neal

"Tudtuk, hogy sok lakomát tartott, melyeken a dokumentumok szerint rengeteg bort fogyasztottak, és ha a csontok vegyi elemzésének eredményeit figyelembe vesszük, úgy tűnik, élete végén a lakmározás jelentős hatással volt a király szervezetére." – mondta el a kutatásban részvevő Angela Lamb. A szakember hozzátette, hogy III. Richárd fogainak és csontjainak vizsgálata az élete helyszíneiben, az étrendjében és társadalmi státuszában beállt változásokról árulkodik.

A Journal of Archaeological Science című folyóiratban megjelent tanulmány – a legteljesebb, amit valaha egy középkori uralkodóról készítettek – egyfelől igazolta, hogy az 1483-ban megkoronázott uralkodó gyermekkorában lakóhelyet változtatott, hétéves kora körül költözött el a kelet-angliai Fortheringay várából. A csontok vizsgálatából az is kiderült, hogy fiatal felnőttként visszatért Kelet-Angliába és ettől kezdve asztalán drága, elegáns fogások, italok szerepeltek. Utolsó két évében – uralkodásához köthetően – pedig újabb komoly változás állt be étrendjében: több friss vizet, szárnyast fogyasztott és több bort ivott.

III. Richárd, csontonk, sírForrás: AFP/University of Leicester

A királyt március 26-án, egy hétig tartó Leicestershire-i ünnepségsorozat végén a leicesteri katedrálisban újratemetik. Az uralkodó az 1485-ös bosworthi csatában esett el, sírját azonban szem elől tévesztették, amikor az annak otthont adó templomot lebontották.