Amelyik galóca nem öl, az isteni finom

piruló galóca gomba  címlap
Vágólapra másolva!
A hazánkban számon tartott mérges gombák közül a gyilkos galóca (Amanita phalloides) a legveszélyesebb, és a mesékben folytatott vizuális kampánynak köszönhetően a piros kalapján fehér pettyes -már amikor pettyes- légyölő galóca (Amanita muscaria) a legközismertebb. Azonban a galócák nemzetségében (Amanita) vannak más fajták is, amelyek egy része szintén mérgező, de vannak közöttük kitűnő étkezési gombák is. Ilyen a piruló galóca (Amanita rubescens).
Vágólapra másolva!

A piruló sem veszélytelen

A hasonló formájú mérgező rokonságnak köszönhetően a piruló nem értékesíthető gomba, ezért legfeljebb saját szedésből, vagy ajándékba lehet kapni. Ezért, és ismételten a mérgező rokonság (gombák úgy általában) miatt most is kiemelten fontos, hogy a gombát minden esetben vizsgáltassák be szakértővel, amelyre elsősorban piacokon van lehetőség, vagy a linken található címeken.

A piruló azért sem veszélytelen, mert annyira ez is mérgező, hogy kötelező legalább 20 percig főzni. Ez némiképp behatárolja az elkészítési módokat (pl. nem lehet rántani) de a piruló így is megéri, mert füstös, pörkölt törökmogyoróra emlékeztető ízével az egyik legfinomabb étkezési gomba.

Pirulnak a lemezek. Forrás: Táfelspicc-Péter Anna

A legfinomabb védett

Szintén galóca a császárgomba vagy császár galóca (Amanita ceasaria) amely nevét pont arról kapta, hogy már a római császárok is kedvelték. A piros császár viszont hazánkban védett, így tartsák tőle távol magukat, a bevizsgáló mindenképpen el fogja venni az óbudai piac gombavizsgálójánál kitett listaár alapján darabonként 5000 forint eszmei értékkel rendelkező finomságot.

Ez itt a császár. Egyrészt könnyen összetéveszthető mérgező fajokkal, másrészt védett. Forrás: Wikipedia-Yaqui

Aki pedig ért hozzá, reméljük tiszteli annyira az általa alaposan ismert világot, hogy nem eszik védett élőlényeket. Akár panda, énekesmadár, delfin, vagy gomba legyen az.

A pirulóval meló is van

Csak a kalapja ehető, mert a szára nagyon fás. Forrás: Táfelspicc-Péter Anna
Forrás: Táfelspicc-Péter Anna
A kalapokról a bőrt le kell húzni, ez könnyen megy. Forrás: Táfelspicc-Péter Anna

Előkészítés után elsősorban sütni érdemes, mert a kifejezetten finom ízű gombának a paprikás, pörkölt, egyéb fűszeres ételek csak elnyomják a karakterét.

Kevés olajon, alacsony lángon 20 percig sütve készen is vannak, ekkor akár egy rántottát is üthetnek rá, vagy felszeletelve, egy kevés tejszínnel kikeverve egy tésztára is rakhatják.

Kevés olajon, alacsony lángon pirulnak a pirulók Forrás: Táfelspicc-Péter Anna

A piruló a hosszú főzési idő miatt kicsit előpirítva rizottóba, vagy tejszínes gombalevesbe is kerülhet. A tárkony, zöldkoriander és a petrezselyem szépen illenek hozzá a zöldfűszerek közül.

Itt a sült piruló galócák friss tárkonnyal megszórva egy fokhagymával megkent krumplis lángosra kerültek. Forrás: Táfelspicc-Péter Anna