Az ország legdrágább löncshúsa

Spam löncshús címlapkép
Vágólapra másolva!
Ne szpemmelj! – mondjuk manapság, vagy átkozódunk a spam-ként, azaz levélszemétként érkező kihagyhatatlan ajánlatok miatt. Próbáljuk elkerülni a nigériai leveleket, vagy postaszolgáltatónk vadászik helyettünk az adathalászokra. A szó eredete az élelmiszeriparba vezet.
Vágólapra másolva!

Arra, hogy honnan a név, szinte nem is gondolunk: az angol humor ismerőinek viszont beugorhat a Monty Python legendás epizódja, ahol az bisztróban minden ételben kéretlenül is spam van. De mi az a spam? A kifejezés a löncshúst takarja, mozaikszó, amely a spiced pork and ham névből adódik (fűszeres sertéshús és sonka).

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az eredeti konzervet az Amerikai Egyesült Államok Minnesota államában székelő Hormel Foods Corporation gyártja 1937. július 5-e óta. A terméket a második világháború tette naggyá, hiszen a kormány a cég termelésének döntő hányadát a katonák élelmezésére fordította. Ennél jobb reklám nem kellett, hiszen nemcsak belföldön, hanem a világ minden pontján, ahol a szövetségesek felbukkantak, kéretlenül is megjelent a Spam, igaz, a levélszemetet a Monty Python után nevezték el a korai levelezőprogramok programozói.

Ettünk ennél jobbat is?

Annak ellenére, hogy idehaza félelmetes a löncshúsdömping, aránylag kevés helyen kapható a kerekített szélű, téglatest alakú dobozba csomagolt vagdalt. A közelmúltban teljesített összehasonlító tesztünk után maradt bennünk némi hiányérzet, így vettünk egyet, hogy megtudjuk: az eredeti-e a legjobb, vagy ettünk finomabbat? Vajon a 1496 Ft/kg áron kínált Pikok márkájú tesztgyőztesnél jobb lesz?

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A 340 grammos doboz nyitófüllel bontható, igaz, meglepő erő kell ahhoz, hogy hozzájussunk a húshoz. Kellemes az illat, abszolút dominál a hús. Az első falatot késheggyel, nyersen vágtuk le – ez is előfőzött, vagyis a csomagoláson ajánlott sütés csak egy lehetőség.

Megdöbbentően sós. Kár, mert a löncshús minősége a műfajban kifejezetten jó, a nagy teszten biztos, hogy dobogón végzett volna. A sertéshús aránya 89 százalék, amit 2 százalék sonka egészít ki. Stabilizátorként nátrium-difoszfát, tartósítószerként nátrium-nitrit, aromaként nátrium-aszkorbát található benne.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Sülve se rossz

Kipróbáltuk a dobozon található receptkét, vagyis serpenyőben megsütöttük mindkét oldalát. Rozskenyeres szendvicsre tálaltuk, fölé zakuszkát kenve. Teljesen ehető – ha a magyar honvédok ilyet kaptak volna a gyíkhús helyett, talán nem itt tartanánk.

Az állaga tökéletes, hiszen sűrű, vékony szeletekre vágható, nincs nyoma a termékcsoportra jellemző nyálkásságnak, bátran képesek vagyunk elhinni, hogy húsból készül. Utóíze nincs, így ha nem zavarna bennünket a temérdek só, még azt is mondanánk, finom.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A Spam megítélését a nátrium-klorid bombán túl csak egy dolog befolyásolja: egy doboz ára 1250 forint, vagyis kilónként 3676 forint.

Ennyit viszont nem ér.