Ön dönt, iszik, vagy allergiás

parlagfű
Vágólapra másolva!
Van, aki csak pollenallergiás és tünetei súlyosbodnak alkohol fogyasztásakor, vagy kellemetlenül érzi magát bizonyos ételek fogyasztásakor. Kapar a torka, viszket a szája, kicsit megduzzad a nyelve. A jelenség oka a megtévesztett imunrendszerben és néhány proteinben keresendő.
Vágólapra másolva!
Parlagfüvet vág egy közmunkás Nagyszénás belterületén. Forrás: MTI/Rosta Tibor

Sör és bor: semmikor

Az alkohol, főleg a sör és a bor, tehát az erjesztéssel készülő italok hisztamintartalma igen magas.

A hisztamin a szervezetben sokféle funkciót tölt be(jelenleg huszonhárom élettani funkciója ismert) , többek között a gyulladásos folyamatok egyik fontos faktora és az allergiás reakcióban is komoly szerepe van (nem véletlen, hogy az allergiás gyógyszerek egy része a hisztamin hatását gátló antihisztaminok csoportja). A sörben és borban található hisztamin tehát egyfelől sokat ronthat a meglevő allergiás tünetek súlyosságán, másfelől maga is szolgálhat allergiás tünetek kiváltójául.

Alma, paradicsom és banán is okozhat gondot

Mivel az immunrendszer összekeveri az ételben és az allergén pollenben található, hasonló szerkezetű fehérjéket, az étel ellen is beindítja a védekező reakciókat, és hasonló tüneteket produkál. A jelenség nem csak parlagfű allergia esetén állhat fenn, hanem bármilyen allergiának meglehetnek a kereszthatásai. A nyers almában például az egyik fehérje alakja és összetétele megtévesztésig hasonlít a nyírfa pollenjének egyik proteinjére. Amikor valaki a nyírfára allergiás, és nyers almát eszik, a szájban beindul az immunrendszer védekező reakciója.

A jelenség neve OAS (az angol oral allergy syndrome rövidítése). A jelenséget keresztallergiának (pollenfood syndrome) is nevezik.

Ugyanez a reakció általában nem jelentkezik, amikor az adott gyümölcsöt vagy zöldséget megfőzve vagy sütve fogyasztjuk: a főzés és sütés során ugyanis ezek a proteinek megváltoztatják a szerkezetüket, a továbbiakban tehát már nem fogják az immunrendszert zavarni.

Más allergiára más gyümölcs a rossz

A parlagfű allergiásokat legesélyesebben kínzó ételek a banán, uborka, echinacea, dinnye (sárga és görög), napraforgómag és cukkini.
A fűallergiában szenvedők a paradicsomtól, baracktól, őszibaracktól és zellertől tartsák magukat távol.
A nyírfapollen allergiában szenvedők felejtsék el az almát, körtét, mogyorót, kivit, diót, mandulát.

Csak a szájban hat

A keresztallergiára az érzékenység egyénenként változhat, előfordulnak olyanok, akiket teljesen hidegen hagy, másokat jobban megkínoz. Elég könnyen kiderül, hogy érintettek vagyunk-e: ha az említett zöldségek/gyümölcsök fogyasztása után rosszabbodnak a tünetek, akkor ez a helyzet áll fenn.

Az orális allergia szindróma nem tévesztendő össze a hagyományos ételallergiákkal. Míg az utóbbiak már csecsemőkorban jelentkeznek, addig az előbbi idősebb gyerekeknél és felnőttkorban alakul ki. Továbbá az OAS tünetei kizárólag a szájra és a torokra koncentrálódnak, míg az ételallergiás tünetek az emésztőrendszer bármely pontján jelentkezhetnek.