Nem tér vissza a Kajla

kajla
Vágólapra másolva!
Nem tudom, hogy a hiánygazdaság tette-e, vagy csak a gyerekkor szépítette meg, de akkoriban sokan szerettük a Kajla csokit. Tudtuk, hogy nem a legjobb, de helyes volt a kutya, amelyet a Pajtás magazinban ismert meg a sok kis úttörő.
Vágólapra másolva!

A csomagoláson található ebet Dargay Attila rajzolta – tudják, ő volt az a zseni, aki többek között a Vuk, a Szaffi vagy Az erdő kapitánya mögött áll. A BÉV Budapesti Csokoládégyár jól döntött, hogy az ifjúsági lapból megismert figurát nyomta a piros csomagolásra.

Forrás: Táfelspicc

Mint a mókus fenn a fán

A hazai édesipar odasimult a Magyar Úttörők Szövetségéhez: a hivatalosan nugátként aposztrofált, citromos és rumos aromákkal ellátott Kajla nem élte túl az úttörőmozgalmat. 2012-ben tanúi lehettünk ugyan egy bátortalan újbóli bevezetésnek, de mostanra ez is elmúlt – úgy tűnik, a vevők elutasították a retrót, nem kellett nekik a Bonbonetti terméke. A cég egyébként otthon van a hagyományos márkák piacán, hisz a sikeres Tibi is náluk készül.

Okos Anikó, a Bonbonetti brand menedzsere elmondta: „2012-ben tért vissza a Kajla, de csak bő egy évig volt jelen a piacon. A retróhullám elmúltával egyelőre nem tér vissza, viszont a vele együtt megjelent Maci eddig megmaradt.”

Forrás: Bonbonetti

Megtudtuk, hogy a Budapest Édesipari Vállalat eredeti receptje alapján készült a kakaós tejtábla, csupán minimális változásokat eszközöltek – a modern változatban transzzsírmentes hidrogénezett növényi zsiradék került a Kajlába.

Miért lenézett a nugát?

Sokan negatív éllel ejtik ki a nugát kifejezést. Erről nagyrészt a szocializmus kamunugátjai tehetnek, amelyekből ne csak a kakaót, hanem a mogyorót és a diót is kispórolták, helyette napraforgómagot daráltak bele – ennek íze azonnal felismerhető. A kakaóvaj helyett olcsóbb növényi zsírokkal dolgozták össze; aki azt hinné, hogy ez a fajta visszataszító trükközés a vadkapitalizmus gyermeke, téved, a metódust a sokszor visszasírt múltban fejlesztették ki. Ezt az édesipari kategóriát lerombolta az ipar, hiszen a pörkölt, majd megőrölt mogyoróból (vagy dióból) kakaóvajjal készült édesség igazi nemes csemege, ha jól csinálják.

Hogy készül az igazi?

Az eredeti nugát gyártásakor az alkotóelemeket addig keverik, míg szuszpenziót alkotnak. Állaga többféle lehet: az anyagok fajtája és aránya is befolyásolja. Mivel rendszeresen használják töltelékként vagy csokoládéba keverve, a köznyelvben leginkább ezekre használjuk a kifejezést. Minthogy idehaza a nugát előírt olajosmag-tartalma a Magyar Élelmiszerkönyv alapján legalább 25,0% (m/m), ezért az egykor nugátnak hívott termékekre mást kellett írni – a visszatért, majd eltűnt Kajlára például azt nyomtatták, hogy kakaós tejtábla.