Vagy elrohad, vagy vizes lesz az idei magyar gyümölcs

eső tennant szomorúság
A tizedik Doktor szomorúan tekint végig az eső által tönkre vágott veteményesen.
Vágólapra másolva!
Lesz gyümölcs, csak nem lesz olyan finom. Az idei esős nyár és a rákövetkező esős ősz nem kímélte a szőlőt, de mi a helyzet más, szintén ősszel érő zöldségekkel és gyümölcsökkel?
Vágólapra másolva!

A 2014 nem lesz nagy évjárat

A cudar nyári esőzések, majd az azt követő szeptemberi rossz idő az idei bort tönkretette. A borászok augusztus végén-szeptember elején azért imádkoztak, hogy több eső már ne essen – ehhez képest azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal, de majdnem folyamatos a csapadékos idő.

Ilyen esős év utoljára 2010-ben volt, az előtt pedig 2006-ban – mondja Csizmadia György, a FruitVeB alelnöke és a Gyümölcstermelői Főbizottság elnöke. Az őszi szüretelésű gyümölcsök (alma, szőlő, körte) nagy része már a fán rohad, de amit le lehet szedni, abban sem lesz köszönet.

A tizedik Doktor szomorúan tekint végig az eső által tönkre vágott veteményesen Forrás: Origo

Az alma a fán rohad el

Csizmadia György arról számolt be, hogy az almatermést és a bodzát (a bodzának van bogyója is, ami a napokban érik) általánosan megviselte az idei időjárás, de a körténél nem olyan rossz a helyzet. A gyümölcstermés mennyiségében nem marad el az átlagostól, a minőséggel viszont vannak bajok: a sok víztől, amit az alma és a körte megába szívott, a termések íze nem lesz olyan intenzív.

„Vizesebbek lesznek a gyümölcsök, ráadásul a megnövekedett víztartalom miatt romlik az eltarthatóság is, ami viszont az értékesítésben okozhat problémákat” - teszi hozzá.

Némi reményre ad okot, hogy a megkérdezett almatermelők között akad, akinek szerencséje volt: a Kelet-Magyarországi Csengeren például egyáltalán nem volt kiugróan sok eső – tudtuk meg Bokor Lászlótól, a Bokor Almáskert tulajdonosától.

Forrás: Origo

Paprika: egyik szemünk sír, a másik nevet

A gyümölcsök mellett a paprikatermesztők sem örülnek különösebben az idei időjárásnak, bár az esetükben attól is függ, milyen paprikát termeltek.

Szabó György, aki évekig foglalkozott paprikatermesztéssel, idén áldja a szerencséjét: ugyanis tavalyhoz hasonlóan most sem termesztett paprikát. Ismeretségi körében viszont igen felemásak a tapasztalatok.

Aki konzervgyáraknak, paprikakrémnek való paprikát termelt, az most dörzsölheti a tenyerét: a sok víztől megnövekedett súlyú termést valamivel jobb áron tudja eladni az átvevőnek. Aki viszont szárítani való fűszerpaprikával próbálkozott az idén, az nem járt valami jól. Arról nem is beszélve, hogy ez a rengeteg eső a betakarítást is megnehezíti – nem ritkák az olyan napok, hogy a nagy eső miatt délelőtt abba kell hagyni a munkát, és egész nap nem lehet folytatni, ami tovább növeli a gazdák költségeit, hiszen a munkaerőt így is ki kell fizetni, a munka viszont nem halad.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

A szotyit a penész rongálja

A magyarországi szotyolaminisztériumban, Újfehértón is fogják a fejüket: a rengeteg őszi eső a legrosszabbkor jött, amikor a napraforgó már elvirágzott, de még nem tudták leszedni.

„A napraforgómag csak szívja, szívja magába a vizet, mi meg azért imádkozunk, hogy ne penészedjen be az összes termés, amit leszedtünk, mert a nedves levegő miatt sajnos ez a legnagyobb veszély most” – mondja Kántorné Vitál Katalin az újfehértói Beregszászi-Trade Kft.-től. Az idei napraforgótermésről ugyanaz mondható el, mint a gyümölcsökről: a mennyiséggel nem lesz baj, az íze viszont nem lesz olyan finom, mert ha túl nagy mértékű a gombásodás, akkor az a magok ízén is nyomot hagy. „Kissé szeles és napos időnek kellett volna jönnie, mert ez az idő senkinek nem jó, maximum a halászoknak” - mondja Vitál.