Így lesz aszú a szőlőszemből

2014.09.29. 08:53

A tokaji Disznókő borászat ábráján megfigyelhetik, milyen érettségi állapotban szüretelnek a száraz, a késői szüreteléső, a szamorodni és az aszú borokhoz. 

Forrás: Disznókő

 

MILYEN ÁLLAPOTÁBAN SZÜRETELJÜK A SZŐLŐT A KÜLÖNBÖZŐ BOROKHOZ?

A Disznókő Száraz Tokaji Furminthoz egész fürtöket szüretelünk
Teljesen beérett, aranyszínű szemek

A Disznókő Tokaji Késői Szürethez fürtrészeket szüretelünk
Nagyon érett, töppedésnek indult szemek
Megjelenik a Botrytis cinerea első pírja
A rózsaszín rész növekszik, a szemek egyre jobban töppednek
A pír a fürt legnagyobb részére kiterjed, és lilás árnyalatot vesz fel, a szemek elvesztik tömegük harmadát.

A Disznókő Tokaji Késői Szürethez és a Disznókő Tokaji Szamorodnikhoz fürtrészeket szüretelünk
Bársonyos penészfátyol jelenik meg héjon
A szőlő elveszti tömege felét
A szemek jelentős mértékben elszíneződnek

A Disznókő Tokaji Szamorodnikhoz fürtrészeket szüretelünk
A szőlő nagymértékben kiszárad, a cukor és a savak koncentrációja növekszik
Még több botritisz jelenik meg a héjon

A Disznókő Tokaji Aszúkhoz a szőlőt szemenként szüreteljük
Nagyon száraz és intenzív ízű botritizálódott szemek
A tökéletes aszúszem eredeti súlyának mintegy ötödét nyomja

Forrás: Disznókő