Milliárdos értékben pancsolt az állam tokajit

Vágólapra másolva!
Lezárult a Tokaj Kereskedőház zárolt tételeinek vizsgálata.
Vágólapra másolva!

A száz százalékban állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház májusban zárolt közel hárommilliárd forint értékű borkészletet, mivel felmerült a gyanú, hogy a palackok nem azt tartalmazzák, ami a címkén fel van tüntetve. A tokaji borok 40-50 százalékát előállító állami társaság feltehetően azért fordult a nyilvánossághoz, mert meg akarta előzni, hogy az ügy még nagyobb károkat okozzon a cégnek.

(Az előzményekről részletesen korábbi cikkünkben itt olvashat.)

A készlet eredetének tisztázásával nemrég végzett a Prónay Bence borjogász vezette bizottság, amelynek tagja volt még Bihari Zoltán, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója, valamint Szenteleki Károly, a Corvinus Egyetem Biometria és Agrárinformatikai Tanszékének nyugalmazott vezetője. - írja a nol.hu

A fele nem felelt meg

A laphoz eljutott információk szerint másfél milliárdra becsülhető annak a borkészletnek az értéke, amely a Tokaj Kereskedőháznál lezajlott vizsgálat megállapítása szerint nem kerülhet kereskedelmi forgalomba, vagy nem árusítható tokaji- és fajtamegjelöléssel. Az alapborok jelentős része megfelelt a követelményeknek, ám a kész és palackos boroknak csaknem fele bukott meg, utóbbiaknak több mint kétharmada a legértékesebb, borkülönlegesség kategóriából.

A nol.hu által megismert független bizottsági jelentés eredménye egyetlen jelzővel minősíthető: katasztrofális.

Fontos apróság

A vizsgálat eredménye is igazolja Uj Pétert, aki egy cikkében egyszerűen leszarozta a Kereskedőház borait, amiért az akkori vezetés becsületsértésért beperelte. A Legfelsőbb Bíróság becsületsértésnek minősítette az újságíró szavait és megrovásban részesítette őt, de végül a strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy egy cég becsületét nem lehet megsérteni.