A lazac ételfestéktől rózsaszín

lazac vadlazac filé
Vágólapra másolva!
A tengeri hal talán még mindig úgy él a fejekben, mint olyan valami, amihez a csúnya élelmiszeripar nem tudott hozzányúlni, és chemtraillel, HAARP-pal meghamisítani. Ez, ha friss halfilét vásárolunk, nagyrészt igaz is, csakhogy például a lazac, legalábbis a farmokon tenyésztett lazac már rég nem számít olyan értelemben tengeri halnak, ahogy mondjuk a szabadon úszkáló tonhal. Vagy a szabadon úszkáló akármi.
Vágólapra másolva!

Schneider úr: Mi az a vörös? Cékla?
Hyppolit: Lazac.
Schneider úr: Na jó, jó, de az a vörös...
Hyppolit: Az lazac.
Schneider úr: Érdekes, egy hónappal ezelőtt ez nálunk még cékla volt.
(Hyppolit a lakáj)

#FF8080: a lazacvörös vagy lazacrózsaszín egyik hivatalos kódja. Ha a lazac szó nyomán felidézett hal húsára gondolunk, akkor általában ez a szín vagy valami hasonló rózsaszínes-narancssárgás fog beugrani.

Forrás: Origo

Pedig sokkal közelebb járnánk az igazsághoz, ha inkább egy fehéres-szürkés, sápadt szín ugrana be. A tenyészett lazacok húsa ugyanis kivétel nélkül ilyen sápatag, szürkés színű eredetileg, és csak utólag festik a kívánatos rózsaszínűre. Anélkül ugyanis senki nem hinné el, hogy az a szürkés hal a halaspulton lazac.

Mitől vörös a vadlazac, és miért nem az a tenyésztett?

A lazac húsa az egész évben nagy mennyiségben elfogyasztott apró rákocskáktól lesz a jól ismert rózsaszín. A rákok egyfajta karotinoidot, asztaxantint tartalmaznak, ez az az anyag, ami felhalmozódik a halak húsában, és megfesti.

Forrás: Flickr - Ernesto Andrade

Ezzel szemben a halfarmokon nevelt lazacok haltápot kapnak. A haltápban pedig alapból nincsen semmi olyan, ami szép #FA8072-re színezné a húsukat, úgyhogy a tenyésztők kénytelenek csaláshoz folyamodni: ételszínezéket tesznek a tápba, ami szerkezetében nagyon hasonló a természetesen előforduló asztaxantinhoz. A kantaxantin (E161g) használatát az Egyesült Államokban és az unióban is engedélyezik, azzal a megszorítással, hogy a mennyisége nem haladhatja meg a teljes takarmány kilójakénti 100 mg-ot. A színezőanyagot általában a Hoffman-La Roche gyógyszeróriás szállítja (ez a cég gyártja például a Valiumot is), a haleledelbe keverve adják a lazacoknak.

A kantaxantin a magadott mennyiséget nem túllépve elvileg biztonságos. Azért csak elvileg, mert a nyolcvanas években egyszer már volt egy kis para vele: akkor egy barnítótablettát kellett bevonni a piacról, mert kiderült, hogy a cuccot megadózisban fogyasztóknál a kantaxantin felhalmozódik a retinában, és vakfoltokat, valamint látáskárosodást okoz. Itt rendkívül nagy dózisra kell gondolni, ha húsban vagy halhúsban fogyasztjuk, gyakorlatilag fizikai képtelenség olyan sokat megenni belőle, hogy probléma legyen, de persze a jelenleg itthon még eléggé pörgő ökohippista-ősanyaista vonal jó, ha tudja, és egyáltalán nem eszik farmon nevelt lazacot.

A rózsaszín ötven árnyalata

Persze a Roche sem ma kezdte a fogyasztói társadalom kiszolgálását – ha lazactenyésztők vagyunk, többféle rózsaszínből is kiválaszthatjuk a halunk húsának színét. A már-már vörösbe hajló sötétrózsaszíntől egészen a nagyon kellemes, halványrózsaszínig találhatók árnyalatok a cég hivatalos lazac színskáláján:

Figyeljük meg, milyen cuki, ahogy a panelek a lazac farokúszójának formáját idézik! Ha ez nem minőségi kiszolgálása a fogyasztói igényeknek, akkor semmi sem az. Forrás: Origo

A halfestés gazdasági jelentőségét nem lehet eléggé túlbecsülni: a lazacvásárlók kifejezetten a rózsaszínű-narancsos színre mennek, amikor lazacot vesznek. A farmon nevelt halak szürkésebb, fakóbb színe majdnem mindenkit negatívan befolyásol, nem véletlen, hogy a tenyésztők hallani sem akarnak a halfestés betiltásától. De még ha nem is okozna komolyabb visszaesést az eladásokban a húsfesték betiltása vagy feltüntetése a címkén, akkor sem érdemes hinni abban, hogy az eladók majd önkorlátozást tanúsítanak: a vadlazacot ugyanis majdnem két és félszeres áron lehet eladni, mint a tenyésztettet.

Noha az FDA 1995-ben elvileg kötelezővé tette a festett lazac felcímkézését, a szabályozást semennyire nem tartják be: e szerint a 2005-ös New York Times-cikk szerint például az eladott lazacok 90%-a farmon nevelt, noha ez a címkéken egyáltalán nem szerepel.