Japánban tényleg mindent kirántanak

2014.10.07. 09:01

Vagy az ön nagymamája rántott már falevelet? Ugye, hogy nem! A világ felfedezte a rántott juharlevelet, ami Japánban nem az a kimondott újdonság, ezer éve készítik (jó, nem ezer, csak ötszáz). 

Egyes növények levelének elfogyasztása a Kárpát-medence keretein belül sem különösebben szélsőséges szokás, a fűszernövények és a teák is levelek, és a rendkívül tápláló homoktövislevelekről már mi is írtunk. Sőt, a zsályalevelet előszeretettel ki is rántjuk. 

Készül a juharlevélForrás: Sam Sheffield Flickr

De egy falevelet?

Itt az ősz, és Japánban elérkezett – elsősorban Oszaka környékén – a szép vörösre színeződött juharfalevelekből készült tempura ideje. A recept egyszerű, az őszi japán juharleveleket (Acer palmatum) vastag, akár fűszerezett tempuratésztába forgatják, és bő olajban kisütik. 

Pózoljon ön is rántott őszi levéllel!Forrás: Sam Sheffield Flickr

Finom egy falevél?

A juharfa esetében – legalábbis a forrásokra hagyatkozva – a levélnek semmi íze nincs, szerepe csupán az ízesített bunda csodaszép formára alakítása. 

Tényleg szép. Nagyon.Forrás: Kimubert Flickr