Berlusconi legalább stílusos vendéglátó

Tuber magnatum fehér szarvasgomba konyha gyémántja
Vágólapra másolva!
Péntek este látta vendégül milánói lakásában Silvio Berlusconi az orosz államfőt, Vladimir Putyint. A menü alapján szívesen ott lettünk volna.
Vágólapra másolva!
A fehér szarvasgomba, minden szarvasgombák királya Forrás: szarvasgomba.hu

A fehér szarvasgombás tészta és tiramisu -amelyek a menüt alkották- hangsúlyosan olasz ételek, előbbi Piemonte tartomány, közelebbről Alba város híres csemegéje, amelyből rengeteg olasz tésztaétel készül, talán ez a legjobb felhasználási módja. Korábbi cikkünkben így ír róla Váncsa mester.:

" Alba történelme a római birodalmat megelőző időkbe nyúlik vissza, jelene pedig az evésről és az ivásról szól, mégpedig – ha szabad így mondanunk – nem középiskolás fokon. Az ivás itt mindenekelőtt a közeli falvak borait, a Barolót és a Barbarescót jelenti, márpedig ezek a nevek minden borbarát lelkében megzendítik a legmélyebb érzelmek gordonkahúrjait; az evés pedig tömören annyit tesz, hogy szarvasgomba.

Az idegenek is elsősorban a tartufo miatt jönnek ide, és – a hozzáértők legalábbis – nem nyáron, hanem októbertől decemberig, amikor a tartufo bianco (Tuber magnatum), vagyis a fehér szarvasgomba terem. Turisták nyilván máskor is kószálnak errefelé, és ha tudják, hogy Alba a szarvasgombájáról nevezetes – mért ne tudnák; benne van az útikönyvben –, akkor vásárolnak. Van mit. A parányi belvárosban számos helyen kapni szarvasgombás kolbászt, szarvasgombás mézet, szarvasgombás szardellafilét, szarvasgombás sajtot, szarvasgombás akármicsodát, a turista tehát bespájzol, és úgy érzi, hogy szarvasgomba-ügyben megtette, ami megtehető."

A fehér szarvasgomba nem csak különleges, de különlegesen drága is, kilónkénti ára több ezer euróig terjedhet.

A tiramisut nem kell bemutatnunk, itt találnak hozzá egy remek receptet. Egy szarvasgombás tészta után remek ötletnek tűnik.