A hamisítványok a szusizókat is átverik

2014.10.23. 11:51

Azt hisszük, a sok adalékanyag és átverések elsősorban az olcsó élelmiszereket sújtják. Nem. Ha méregdrága szusit rendel, akkor is átverhetik, át is szokták.

Pár éve forgattunk egy sorozatot -az idevágó részt itt nézhetik meg- és szükségünk volt wasabira. Igazira. A beszerzés elképesztően körülményes volt, már Japánnal leveleztünk, végül egy delikáthálózat hozott be nekünk egy kisebb tormányi gyökeret, amelynek kilója 220 000 forint volt.

Elöl szusi, hátul valódi, frissen reszelt wasabiForrás: syvwitch Flickr

Pedig wasabinak nevezett tubusos pasztából, vagy porból már akkor is volt elég az országban, csak az nem wasabi, azaz vízitorma, hanem torma, mustár, sárga és kék ételfesték -amelyek a szubtraktív színkeverés törvényei szerint kiadják a zöldet- keveréke és némi kemikália.

Vízitorma? Az pont nincs benne. Olyanok is. Nagyon édesek, durvák, míg a vízitorma bár csíp, de meglepően összetett, élénk, izgalmas ízű termény.

A jelenség nem csak hazánkra jellemző. Brian Oats vízitorma-termesztő szerint az USA-ban felszolgált wasabi 99%-a hamisítvány, ami nincs máshogy a világ egyéb tájain is, sőt Japánban ezt az arányt 95%-ra teszi. Hiroko Shimbo szusiséf helyesli a becslést, bár az arányt 95%-ra finomítja.

De mi az a wasabi és miért hamisítják?

A japán vízitorma, vagy vaszabi a hűvös hegyvidékeken növő Wasabia japonica növény gyökere. A levegő és a víz hőmérsékletére rendkívül kényes, ezért termesztése bonyolult és költséges. A hamisítás oka innentől egyszerű, a vízitormát ráadásul körülményes szállítani is, mindez azt eredményezi, hogy a rizómából frissen reszelt kis golyócska a szusink mellé 3-5 dollárba kerülne Oats szerint.

Wasabi farm JapánbanForrás: David Kosmos Smith Flickr

A hamis wasabi nem a gonosz Nyugat ópiuma, hanem még Japánban fejlesztették ki az egyre növekvő kereslet miatt és onnan terjedt el a szusival együtt világszerte.