Japánban két évig tanítják a gömbhal megfelelő elkészítését a séfek, erre a brazil család hamm, bekapta.

Tizenegyen a Souza családból kritikus állapotban vannak, mert elfogyasztották a Duque de Caxias-nál saját kezűleg fogott gömbhalakat. Pontosabban csak beleettek, hiszen a ciánnál 1200-szor erősebb mérget (tetrodotoxin) tartalmazó haltól rögtön rosszul lettek és lebénultak.

NyamiForrás: AFP

A tetrodotoxin izombénulást okoz, amely következtében az áldozat tudatánál marad, de amint a méreg kihat rekeszizomra, megfullad. 

A hal húsa nem, de belsőségei bőséggel tartalmaznak a méregből, ezért Japánban a halat elkészítő séfek kétéves képzés után nyúlhatnak csak hozzá. Utána viszont hozzányúlnak, a gömbhal -japánul fugu- húsa különleges csemegének számít, évente 10 000 tonnát fogyasztanak el belőle, adagonként 200 dolláros áron.

Ne egyenek meg mindent össze-vissza.