Melyik a legjobb spagetti?

2014.10.31. 15:58

Aki szereti a spagettit, már majdnem egy tucat termék közül választhat, amelyeknek nem csak az ára különbözik. tesztünkben most ezeket vettük elő.

Az alanyokForrás: Táfelspicc

Tojás nem

A spagetti jellemzően tojás nélkül készül (a spaghetti alla chitarra változat Lazio-ból durumlisztből és tojásból készül, de az kissé vaskosabb), így a tojásos termékeket kihagytuk. Mivel a spagettis fogások rendkívül egyszerűek, a tészta minősége és tökéletes állaga elengedhetetlen elkészítésükhöz.

Alapanyagok

A klasszikus durumliszt mellett egy spagettin feltűnt a tésztaipari búzaliszt használata. Amely a Magyar Élelmiszerkönyv szerint a búza magbelsőjére jellemző árnyalatú, meghatározott szemcseméret-összetételű, a búzaréteslisztnél kissé „fogósabb” őrlemény, a típusra jellemző, megengedett mennyiségű finomszemcsés frakció és héjrész előfordulása mellett.

Tehát sima búza durva szemcserméretű -a fogósság azt jelenti- lisztje/darája.

A durumbúzaliszt pedig értelemszerűen durumbúzából készül.

De mi az a durumbúza (T. durum)?

A búzánál (T. aestivum) magasabb fehérjetartalma teszi alkalmassabbá tojásnélküli tészták készítésére. Gluténtartalma alacsonyabb a búzánál, ezért sem alkalmas magában használva kenyérsütésre. A durumtészták glikémiás indexe 25-45 között van, ami alacsonynak felel meg.

Spaghetti alle vongoleForrás: Táfelspicc

Rossz ötletek

A főzési időre mindegyik termék ad útmutatást, a Cerbona és a Gyermelyi egyéb tippeket is ad.

Kár.

A Cerbona azt mondja tegyünk a főzővízbe egy evőkanál étolajat, hogy ezzel a tészta tapadását megelőzzük. A jó minőségű, megfelelő mennyiségű vízben főzött tészta nem tapad. A Gyermelyi a Vita Pasta csomagolásán az olajozás mellett a kifőtt tészta hideg vízzel leöblítését is tanácsolja, pedig az egyenesen tésztagyilkosság, tönkreteszi a végeredményt.

Ettől még mi ezt természetesen megcsináltuk nekik, ha szerintük így kell, ám legyen.

Aki szeretné megtudni hogyan kell jól megfőzni a tésztát, a linken olvashat róla cikket. A főzési időt, ha a gyártó nem pontosan adta meg, akkor az alsó értéket vettük figyelembe minden esetben, mert a fogkemény tésztát szeretjük. Szeretnénk. (Az egyik tésztán nem volt megadva idő, ott jóhiszeműen jártunk el, kerestük a tökéletes pillanatot.)

Minden tésztából többször több spagetti készült, a tesztelés egy hétig zajlott, egyes termékek esetében -Barillák, Colavita- évek óta zajlik. 

  ár/500g összetevők állag/íz értékelés
Barilla 499 Ft  durumliszt ilyen a jó spagetti, ennek kerestünk versenytársat jó és drága
Barilla teljes kiőrlésű 678 Ft  teljes kiőrlésű durumliszt egy termék, amit a teljes kiőrlés sokkal teltebbé és finomabbá tesz, tökéletes állag, kellemes íz isteni, de pokoli drága
La Molisana 499 Ft  durum búzadara túl vastag, nem lehet a villára tekerni, ami elrontja az amúgy jó állagú spagetti élményét drága és elhibázott méretezésű
Parioli 189 Ft  durumbúza örlemény jó állag, jó méret ár-érték arány abszolút nyertes
Colavita 311 Ft durumliszt  jó állag, jó méret jó tészta, jó áron
Tesco 219 Ft

 durumbúza örlemény

 a kelleténél sokkal puhább állag  jó tészta, jó ár, rosszul megadott főzési idő
Gyermelyi Vita Pasta 219 Ft  tésztaipari durum búzadara kívül tapadós felület, belül keményebb marad, ezért nem kellemes állag, jellegtelen íz durumspagettinek túl puha, hiába olcsó
Gyermelyi 179 Ft  tésztaipari búzaliszt sikamlós felület, ahhoz képest, hogy nem durum, nem rossz állag, de nem is jó, más liga  nem durum, tehát kakukktojás, de mivel nem tojásos, bekerült, nem kellett volna, semmi keresnivalója itt, nem erre való nyilvánvalóan
Cerbona Durillo  329 Ft  durum búzaörlemény testetlen, löttyedt állag, teljesen ízetlen, kellemetlenül összetapad   ár-érték és abszolút vesztes is, durumspagettinek túl lágy állag

 Spagettireceptjeink: