Süssenek sütőtököt, mert egyszerű!

Sült tök
Vágólapra másolva!
Itt van végre a szezon, és a sütőtök nemcsak finom, de a legügyetlenebbek is simán süthetnek-főzhetnek belőle finom ételeket.
Vágólapra másolva!

Hogyan vásároljam?

Filep László őstermelő útmutatása:

„A kanadai sonkatök (Cucurbita moschata) esetében egyszerűbb az érettség eldöntése, hiszen a tipikus szín sok mindent elárul. Ha már nincsenek zöld foltok, teljesen homogén narancssárga a héj, akkor a tök érett. A magyar nagydobosival nehezebb a dolgunk, ott a halvány kéreg nem ad ilyen támpontot.

A beérett tök héja megkeményedik, ezért ajánlott körömpróbát végezni. Ha bele tudjuk nyomni, vagy fel tudjuk vele sérteni a héjat, akkor a tök éretlen. Vessünk egy pillantást a csumájára: az éretteké világosbarna, kórószerű, mert már nem szállít tápanyagot. Az éretlené ezzel szemben még zöld vagy zöldes, erezett. A nagydobosinál a héj fényessége is jel lehet: a beérett tök selyemfényűvé válik, megmattul.”

Ez itt a nagydobosi Forrás: Origo

Hogyan süssem?

Azt szoktuk meg, hogy beszórjuk cukorral, és alacsony lángon addig sütjük, amíg a húsa megpuhul, a felülete karamellizálódik. Pedig a tök természetes édessége sokkal jobban megy a zöldfűszerekhez, olajokhoz, mint a cukorhoz. Egyszer próbálják ki az alábbi fűszerek keverékével bekenve megsütni a tököt, és egy kész, illatozó egytálételt fognak kivenni a sütőből, nem csak cukros tököt.

  • rozmaring + olívaolaj + fokhagyma + só
  • csilipaprika + fokhagyma + só
  • csilipaprika + gyömbér + só
  • fahéj + szegfűszeg + csillagánizs
Kész is a sült tök Forrás: Táfelspicc

A sütési idő többféle lehet, itt egy kimunkált módszer szintén Filep László weboldaláról, ami nekünk is bevált, bár nekünk az éjszakára – 6 órára – 100 fokos sütőbe tolás is működik, a tök egészen krémes lesz a végére.

"A mi családunkban 5-8 cm-es kockákra daraboljuk. A felszeletelt sütőtököt tepsin, sütőlapon tesszük az előmelegített sütőbe, a darabok között minden oldalról legalább 3 cm távolságot hagyva. Egy normál sütőbe egy sütésre 2 kg-nál több nyers tököt ne tegyünk, mert a kiáramló pára miatt a töknek főtt jellege lesz. A tök sütési ideje 80-90 perc, a sütést 30 percig 220 fokon, majd 30 percig 200 fokon, a végén 20-30 percig 160 fokon végezzük. A hőfok növelésével a sütési idő csökkenthető, ennek az a következménye, hogy a sült tök külső héja a világossárga szín helyett enyhén égetett barna színt kap, esetleg feketére éghet, ha nem vigyázunk. A tök akkor van kész, ha villával könnyen átszúrható. A jó minőségű tökből a szakszerűen készített sült tök halványsárga színt kap, teljesen száraz, kenyérhéjszerű külső réteggel."

Sőt, süthetik gyorsan serpenyőben is, amihez itt találnak útmutatást.

Itt pedig Váncsa István írását olvashatják róla.

Körtés sütőtöksaláta Forrás: Origo