A nagyipari állattartást okkal szokás az antibiotikumrezisztens baktériumok egyre komolyabb forrásának tekinteni. Egy új kutatás szerint viszont nem csak a szárazföldi farmok jelentenek veszélyt.

Forrás: Flickr - Norsk Havbruksenter

Tizenegy különböző országból származó hal, rák és egyéb tengeri állat húsát vizsgálták be egy arizonai egyetemen, és a a következő nagy járványügyi pánik simán jöhet majd a halaktól, vagy más tengeri állatoktól. A kutatók a vizsgált mintákban 47 különböző antibiotikum maradványát találták meg.

Az nagyon sok antibiotikum, főleg, mivel a különböző, állattartásban mindenképp jelen levő baktériumok egyike-másika (vagy mindegyike) előbb utóbb ellenállóvá válik rá, és az addig jól bevált antibiotikumok helyett erősebbek kellenek (aztán azokra is immunisak lesznek, és a kaszkád végpontján olyan baktériumok állnak, amikneka nevét csak suttogva merik kimondani a kórházakban). 

A legaggasztóbb a kutatók szerint az, hogy nemcsak a farmon tenyésztett halakban, de már a vadvízi rákokban is találtak oxytetracycline maradványt. Tehát a farmok egészségét védeni hivatott anyagok jóval könnyebben kijutnak a  szabad vizekre. Ezz nem csoda, hiszen - amint azt Hansa Done, a tanulmány fő írója megjegyzi - a vízi farmok antibiotikum-használata nyocszorosára nőtt az utóbbi években.

A nagyipari lazactartásról itt olvashat bővebben.

via Foodsafetynews