Télen is beugorhat egy kis ételmérgezés

Vágólapra másolva!
Mintegy száz gyerek és felnőtt lett rosszul a Békés megyei Kondoroson szerda délután, miután megették a közétkeztetésben felszolgált ebédet. Az ÁNTSZ megyei tisztifőorvosa egy szezonálisan jelen lévő vírusfertőzésre gyanakszik.

Vágólapra másolva!

A tünetek először az óvodában jelentkeztek, egyre többen kezdtek el hányni, szerda estig mintegy 60 gyereket láttak el az orvosok. Ezután a helyi általános iskolában is rosszul lett 25 gyerek, és néhány felnőtt is megbetegedett.

Mucsi Gyula megyei tisztifőorvos az MTI-nek elmondta: csütörtökön új esetet nem regisztráltak, és vélhetően a gyulai Pándy Kálmán Kórház gyermekfertőző részlegéről is kijöhet ma a szerdán oda került 15 gyermek, akiknek folyadékpótlásra volt szükségük. A kondorosi gyermekorvos tájékoztatására hivatkozva közölte: a szerdán megbetegedett páciensek nagy része mára sokkal jobban lett. A tisztifőorvos szerint ezért a helyzetet most megnyugtatónak lehet nevezni.

Mucsi Gyula elmondta: széklet- és hányadékmintát vettek a betegektől, a laboreredmények - amelyek várhatóan hétfőre lesznek meg - valószínűleg megerősítik a feltevést, hogy egy szezonálisan jelen lévő vírus okozta a hirtelen nagy tömegű, ám gyorsan - 24-48 órán belül - lezajló megbetegedéseket.

A szakembereik jelenleg is a településen vannak, még ma felkeresnek mindenkit, aki részesül a közétkeztetésben, de szerdán már nem tudták megvizsgálni.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei mintát vettek az ebédre felszolgált becsinált levesből és grízes tésztából. A hivatal az MTI vizsgálati eredményt tudakoló kérdésére egyelőre nem válaszolt. A megyei tisztifőorvos elmondta, hogy mind a közétkeztetést végző konyhában, mind az oktatási intézményekben még az éjjel elvégezték az elrendelt fertőtlenítést. Mucsi Gyula úgy tudja, a konyha ma már üzemelhet.

A kondorosi polgármesteri hivatal honlapján hívta fel a lakosság figyelmét arra, hogy a fertőzés elsősorban mosatlan kézzel továbbadva vagy légúton át terjed, amelyet leginkább rendszeres kézmosással, valamint a lakókörnyezet fertőtlenítésével lehet megakadályozni.