A light étel nem egyenlő az egészségessel, pláne, ha ipari

2014.11.22. 15:18

Az ausztrál rendező, Damon Gameau egy doku kedvéért hatvan napig csak ún. diétás bolti élelmiszereket fogyasztott. A végeredmény katasztrofális egészségügyi állapot lett, és az a tanulság, amit már mi is levontunk korábbi cikkünkben a light élelmiszerekkel kapcsolatban.

A light hazai fogalma

"Az állítás, csak akkor alkalmazható, ha az energiaérték legalább 30 %-kal csökkentett, azon tulajdonságok feltűntetésével, amely(ek) által az élelmiszer teljes energiatartalma csökken. - írta kérdésünkre a VM sajtóirodája. Tehát az a light, amiben az adott élelmiszerhez képest 30%-al kevesebb a kalória. Ahogy minden márka light termékének meg is találják nem light párját a polcokon.

Így születhettek meg kifejezetten kalóriadús és zsíros élelmiszerek light változatai -majonéz, sajtok, kakaópor, fagylaltok- amelyek még így is kalóriadúsak, de az élvezeti értékük nagy része az elvesztett zsírral együtt odavan, hiszen hiába ugrálunk, vannak olyan termékcsoportok, amelyeknek egyszerűen a zsírtartalom a lelke.

Damon itt már elcukrosodottForrás: That Sugar Film

De mi történt Damonnal?

A kizárólag csökkentett zsírtartalmú termékek - amelyben nem voltak light csokoládék, vagy üdítők, kizárólag joghurtok, gabonakészítmények, gyümölcslevek, sportitalok, nem eredendően cukros jellegű élelmiszerek, szószok- 60 napos diétájána harmadik hetén az addig egészséges ausztrál rendező borús kedélyállapotról számolt be, és a vizsgálatok alapján a mája elkezdett elzsírosodni. 

Ez az étrend nagyjából napi 40 teáskanál cukor bevitelét jelentette, amely a kétszerese az átlagamerikai fogyasztásának az AHA (American Heart Association) szerint. 

Damon a diéta alatt 10 centit szedett fel a derekára és folyamatos, elmúlaszthatatlan éhségről számolt be.

A kisérletet folyamatosan rögzítette, amely a 2015-ben mozikba kerülő That Sugar Film című filmben lesz megtekinthető, amellyel a késztermékekben található iszonyatos mennyiségű, rejtett -tehát szószokban, zsömlékben, az élelmiszeripari termékek 80%-ban megtalálható- cukorra és annak káros hatására szeretné felhívni a figyelmet.