Egy ilyen reggeli jutott eszembe az idei első nyári áprilisi vasárnapon, mikor kellett hirtelen egy édesség ebéd utánra, 20 perc alatt. Nosztalgia kimaxolva: a piskótatekercs a tökéletes, egyszerű gyerekkori sütemény, benne a fojtogatóan édes mogyorókrémet a savanykás baracklekvár ellensúlyozza.
Alapanyagok:
A sütőt előmelegítem 180 fokosra. A puha vajat habosra keverem a cukorral és a vaníliával. A tojásokat szétválasztom, a sárgákat a vajas keverékhez adom. Belekeverem a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát. A fehérjéket a sóval kemény habbá verem. Óvatosan összeforgatom a két keveréket. Egy sütőlapot kibélelek sütőpapírral, egyenletesen eloszlatom rajta a tésztát.
Beteszem a sütőbe és kb. 10 perc alatt megsütöm - tűpróbával ellenőrzöm, jó-e már. Egy másik, a sütőlappal megegyező méretű sütőpapírt helyezek az asztalra, erre borítom a kész piskótát. Lehúzom róla a sütőpapírt. Megkenem mogyorókrémmel, majd lekvárral és feltekerem. Porcukorral szórom.