A téli időszakban nem árt vigyázni egészségünkre: azon túl, hogy elcsúszhatunk egy jégfolton, a náthás munkatársaktól, a köhögő családtagoktól is könnyen elkaphatunk ezt-azt.

A szervezetet különösen megterheli a nagy hőingadozás. Meleg szobákból szaladunk ki a fagyra, súlyos mínuszokból rontunk a befűtött nappaliba: akár 30-40 Celsius fokos hőkülönbséget is átélhetünk, ami próbára teszi a szervezetet.

Torokgyulladás kínozza?

Van, hogy nem szükséges gyógyszerekkel tömni magunkat, a természetes gyógyhatású anyagok, azok teái vagy illóanyagai is segíthetnek nekünk. Az egyik legismertebb, szinte minden évben bennünket kínzó nyavalya a torokgyulladás. A kaparó fájdalomérzet a torokban elviselhető, de nagyon kellemetlen, hiszen nyelési nehézség, köhögés, fáradtság és láz kísérheti. A torok nyálkahártyájának fertőzése, gyulladása, irritációja okozza – számos olyan növényt ismerünk, amelyekkel sikeresen felvehetjük a harcot. Most megpróbálunk néhányat bemutatni a sok közül.

A koala is az eukaliptuszra esküszik!Forrás: Wikipedia

Eukaliptusz

Elsősorban az illóolaját használjuk, légúti megbetegedések kezelésében inhalálva. Olaja a benne található cineol miatt fertőtlenítő hatású, nem csak hűsít, hanem nyákoldó, köptető és görcsoldó is.

Forrás: Wikipedia/Karelj

Borsikafű

Az erdélyi és balkáni konyha kedvelt fűszere, de mint oly sok fűszernövénynek, gyógyhatása is ismert. Kesernyés ízű teája étvágygerjesztő, gyomorerősítő, alkalmazható bélférgek ellen, görcsök és hurutos köhögés esetén.

Forrás: Táfelspicc

Ánizs

Rendkívül sokoldalú gyógy- és fűszernövény, hiszen szélhajtó, étvágyjavító, felfúvódás-csökkentő, vértisztító, hurutoldó, nyugtató, de epe- és bélbántalmak elleni is kiváló. Édeskés íze miatt teája kellemes, üdítő hatású: illóolajai nyákoldóak, ezért asztma, köhögés és hörghurut esetén érdemes fogyasztani.

Forrás: Wikipedia

Tavaszi kankalin

Nagyon régóta ismert: gyökértörzsét, virágát és levelét is felhasználjuk. Hatóanyaga a triterpén-szaponin, a fenolglikozidok, a virágban található flavonoidok és a leveleiben kimutatható jelentős mennyiségű C-vitamin. Felső légúti hurutok ellen kiváló, de használható asztmatikus panaszok és idegi eredetű fejfájás ellen is. Teája váladékfelszakító: feloldja a garatváladékot és elősegíti annak felköhögését.

Forrás: Wikimedia Commons

Igazi édesgyökér

Elsőrendű köhögéscsillapító, köptető és nyákoldó, sőt görcsoldó hatása is ismert.  Nyálkahártya sérülésekre is alkalmazható, gyulladáscsökkentő hatása gyomorpanaszok, savtúltengés esetén lehet hasznos. Édes íze alkalmassá teszi teakészítésre. Hatóanyagai közül érdemes kiemelni a triterpén szaponint, a flavonoidokat, és a kumarint.

Forrás: Wikipedia

Kislevelű hárs

A hársfavirág illóolajakat, tilirozidot, kvercetin és kempferol glikozidokat, vagyis antibakteriális hatású flavonoidok is tartalmaz. Alkalmazható meghűlés esetén, hiszen köhögéscsillapító hatású, továbbá enyhíti a hörghurutos panaszokat, sőt köptetőként is megfelel. Teája ismert izzasztószer.

Forrás: Wikipedia

Mezei iringó

A tüskés növény gyökerét és föld feletti részeit is alkalmazzák gyógyászati célokra, hiszen rozmaringsavat, triterpén-szaponinokat, klorogénsavat és flavonoidokat tartalmaz. Nem csak vizelethajtó, hanem görcs- és nyákoldó hatása is ismert.

Forrás: Wikipedia

Szöszös ökörfarkkóró

Szinte mindannyian találkoztunk már a magasra növő, sárga virágú növénnyel. Virága verbaszkoszaponinokat, flavonoidokat és iridoidokat tartalmaz. Izzasztó és nyálkaoldó hatása miatt már nagyon rég használatos, szaponinjai kiválóak az orr- és garatváladék ellen. A benne található iridoid miatt gyulladáscsökkentő gyógynövény, teáját allergiás szénanáthakor is sikerrel alkalmazhatjuk.

Meghűlés és fertőzés?

A légúti fertőzések és a meghűlés számos tünettel járnak együtt. A levertség, az állandó fáradtság, a hőemelkedés, az orrváladékozás és köhögés háttere gyakran vírusfertőzés, amely kapcsolódhat a légutak baktériumfertőzésével is. Az említett eukaliptusz és hárs mellett sikerrel kérhetünk segítséget egyéb gyógynövényektől is.

Forrás: AFP/DPA

Borsmenta

A szárított levelei mentolosak, közismerten hűsítő hatásúak. Használata javallott nem csak migrén, emésztési zavarok, epegyulladás és felfúvódás esetén, hanem torokpanaszokra is: a mentol a nyálkahártya receptoraira kellemes, hűsítő hatást fejt ki.

Forrás: Wikipedia

Fodormenta

Akárcsak a borsmenta esetében, ennél is a növény leveleit hasznosítják, amelyeket a nyári hónapokban gyűjtenek össze. Hatóanyaga az karvon és karveol illóolaj, továbbá a flavonoidok. Nem csak a fodormentatea használható: megfázás és légúti fertőzések illóolajával érdemes inhalálni, hiszen nyugtató, köhögéscsillapító hatású. Akinek a szélhajtás és görcsoldás is fontos, szintén bátran fordulhat hozzá.

Forrás: Wikipedia

Fekete bodza

Virágzat kvercetint és kempferolt, vagyis flavonoidokat tartalmaz, amelyeket kiegészítenek a fahéjsav-származékok és az illóolajak is. Bogyója C- és A-vitamint, valamint antociánokat hord magában. A bodzatea bevált ellenszere a meghűlésnek, alkalmazhatjuk hurut esetén vagy izzasztószerként is. A leveléből készült tea nem csak lázcsillapító, hanem reumás bántalmak ellenszere is.

Forrás: AFP/Scanpix

Csipkebogyó

Legfontosabb hatóanyaga a C-vitamin, de emellett A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin is található benne. Nem csak gyógyteának, de lekvárokhoz, gyógylikőrökhöz is bevált. Frissen, leszedés után használjuk fel, ne áztassuk 50 Celsius fok feletti vízben, ha nem akarjuk, hogy a C-vitamin megsemmisüljön. Teája alkalmas a megfázáson túl epe- és vesekő ellen, a magjából készült olaj pedig a bőr barátja.

Forrás: Thinkstock

Fehér árvacsalán

Belegyalogolni nem kellemes, a népi gyógyászatban mégis elismert, hiszen a légutak gyulladáscsökkentésén túl emésztési, húgyúti problémák és álmatlanság ellen is javasolt. Főzetét nem csak inni lehet, fejviszketés és korpa eltávolítására is gyakran alkalmazott gyógynövény. Hatóanyagai a lamalbid, fenolkarbonsav és flavonoidok.

Nem árt figyelni

Mielőtt a növények erejéhez fordulna, ellenőrizze, hogy fogyasztásuk testi állapota, allergiái vagy a többi gyógykészítmény és gyógyszer mellett javallott-e. Mivel az ártatlannak tűnő nyavalya akár egy komolyabb betegség vagy veszélyes kór kezdete lehet, nem árt a figyelem. Ha a tünetek nem múlnak, mindenképpen forduljon orvoshoz!